Sutra inauguracija Tomislava Nikolića: Još prije pet godina sanjao je granicu Virovitica-Karlovac-Karlobag

SUTRA će u Beogradu biti održana svečana inauguracija srpskog predsjednika Tomislava Nikolića. Čovjek koji se nikad nije odrekao četništva uznemiravao je neprimjerenim porukama odavna, a situaciju u regiji dodatno je zakuhao recentnim izjavama o Vukovaru i Srebrenici.

Krvave 93. godine Toma Grobar položio je Vojislavu Šešelju "četničku zakletvu". Prije točno pet godina u intervjuu za Media servis tada čelnik Radikala i predsjednik srpske Skupštine rekao je da i dalje sanja Srbiju do granice Virovitica-Karlovac-Karlobag.

"Ja i dalje tako mislim i uvijek ću tako misliti. To je sada nemoguće ostvariti. Gospodin Mesić je u pravu što traži da se izjasnim o zapadnoj srpskoj granici. Čak nije znao dobro izgovorati imena gradova za koje zna da su srpski gradovi pa mu to teško ide. Nije znao točno da kaže. Ne izgovara često imena tih srpskih gradova", rekao je tada Nikolić, no tu nije bio kraj.

"Da, u ratu bih ponovno bio četnik", rekao je tada. Godinu dana poslije osniva Naprednu stranku i Media servisu kaže da se promijenio.

"Samo se budala ne mijenja"

"Samo se budala ne mijenja. Ja nisam budala", izjavio je. Velika Srbija i tad mu je ostala neostvareni san, ali tvrdio je da se odrekao četništva.

"Osim ako me netko ne pozove da ponovno branim Srbiju što bih sa zadovoljstvom ponovno učinio", rekao je tada Nikolić.

Onda se malo primirio, jačao stranku, puštao golube mira, promijenio ploču o Europskoj uniji i ostalo je povijest. Srbija ga je izabrala za predsjednika koji je pokušavao pokazati novo umiveno lice.

"Neću glumiti da sam brat s nekim od vas, ali Srbija i Hrvatska trebaju živjeti u trajnom miru. Ja nemam genetskih predispozicija da mrzim Hrvatsku. Rođen sam u Šumadiji", kaže Nikolić.

Većina regionalnih čelnika ne dolazi mu na inauguraciju

I taman kad su počele pljuštati čestitke od, naravno, Moskve, pa sve do Bruxellesa i kad se mislilo da će nekad ultranacionalist i radikal sve ružno ostaviti zakopano u prošlosti, iscurio je intervju za njemačke novine koji je bezuspješno pokušao demantirati.

"Zato što je Vukovar bio srpski grad", u tom intervjuu je rekao Nikolić.

To mu nije bilo dovoljno pa je opet šokirao: "U Srebrenici nije bilo genocida. Jako je teško optužiti i na sudu dokazati da je nešto imalo oblik genocida", izjavio je nedavno Nikolić.

Regionalna diplomacija također je pokazala što misli o njegovom odabiru za predsjednika Srbije, tako da će mu na svečanost inauguracije iz regije doći tek crnogorski predsjednik Filip Vujanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pročitajte više