Tajno UN-ovo izvješće: Sjeverna Koreja preko Kine šalje oružje u Siriju

UN-ov panel stručnjaka koji nadgleda poštivanje sankcija protiv Sjeverne Koreje u svom je posljednjem izvješću zaključio kako je Pjongjang izvozio oružje u Siriju i Myanmar. Izvješće je trebalo biti tajno, ali ga se jučer dokopao Reuters.

"Sjeverna Koreja aktivno nastavlja kršiti mjere određene UN-ovom rezolucijom o sankcijama. Odboru nisu prijavljena nikakva kršenja sankcija vezana uz transfer nuklearnih ili drugih oružja za masovno uništenje, ali je prijavljeno nekoliko drugih kršenja koja uključuju ilegalnu prodaju oružja i luksuznih roba", stoji u izvješću.

Pritom se navodi kako je Kina ta koja služi kao tajna tranzit zona putem koje Sjeverna Koreja izvozi oružje u druge zemlje. Reuters piše kako je Kina zbog toga u prošlosti sprječavala objavu izvješća UN-ovog odbora, a vjerojatno će tako biti i ovog puta, smatra jedan UN-ov izaslanik.

Jedan od slučajeva navodnog slanja oružja u Siriju prijavila je Francuska prošlog mjeseca. "U travnju 2012. godine Francuska je odboru prijavila da je u studenom 2010. godine otkrila i zaplijenila ilegalnu pošiljku vojnih materijala iz Sjeverne Koreje namijenjenih Siriji", stoji u izvješću. Nije jasno zašto se baš sada izlazi u javnost s tim tvrdnjama, ali najlogičnije objašnjenje ide u smjeru pokušaja da se okolnim putem kompromitira Kina.

Međutim, kako javlja Press TV, Sjeverna Koreja nije jedina koja šalje oružje u Siriju. Tako je libanonska vojska danas zaplijenila pošiljku oružja namijenjenog sirijskim pobunjenicima. Libanonci su kod granice presreli kamionet s oružjem, a pretpostavlja se kako je oružje došlo iz Katara ili Saudijske Arabije.

Pročitajte više