Talačka kriza u Keniji još traje: Ubijeno najmanje 68 osoba, odgovornost za napad preuzeli somalijski militanti

Screesnhot: YouTube / Twitter: Kenya Red Cros / @KenyaRedCross

BROJ stradalih u napadu koji se dogodio u subotu oko 12 sati po lokalnom vremenu raste iz sata u sat. Kenijski Crveni križ priopćio je danas, nakon što je pronađeno još devet tijela, da je u talačkoj krizi dosad ubijeno 68 osoba. Ozlijeđeno je oko 175 osoba, a militanti drže još tridesetak taoca.


Novinari javljaju da se u posljednjih nekoliko sati čula pucnjava, ali i jedna snažna eksplozija.

Odgovornost za napad preuzela zloglasna somalijska militantna skupina

Kriza traje i dalje. Vjeruje se da se između 10 i 15 pripadnika zloglasne somalijske militantne skupine al-Šabab još nalazi u napadnutom shopping centru. Al-Šabab je preuzeo odgovornost za napad koji su izveli zbog kenijskih vojnih operacija u Somaliji. U toj se zemlji od 2011. godine oko četiri tisuće kenijskih vojnika bori protiv islamističkih militanata.

Kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta rekao je da je zemlja "ujedinjena u nesreći".

U centru je još uvijek zarobljeno oko 30 osoba. Oko centra se nalazi veliki broj vojnika i policajaca, a prisutna su i oklopna vozila, javlja CNN. Iz trgovačkog centra tijekom napada uspjelo je pobjeći oko 1000 osoba.

Još je preopasno da taoci pokušaju doći do izlaza iz centra. Dužnosnici kažu kako su sigurnosne snage stjerale napadače "u kut" na jednoj lokaciji. Nekoliko očevidaca je kazalo kako su napadači ispitivali vjersku opredijeljenost posjetitelja trgovačkog centra.

"Došli su i rekli: Ako si musliman ustani, mi smo te došli spasiti", kazao je svjedok Elijah Lamahu, prenosi BBC. Dodaje i da su mete bile osobe drugih vjera.

Među stradalima su i strani državljani


Uche Kaigwa-Okoye nalazio se unutar centra gdje je u jednom kafiću pio kavu. Kazao je kako se prvo čulo nešto nalik zvuku kada stol padne na pod. Nakon toga čuo je pucnjavu. Dodao je kako su napadači imali granate.

Većina stradalih kenijske su nacionalnosti, no trgovački centar je popularan i među stranim državljanima koji žive u Keniji ili su samo u posjeti. Među ubijenima je dvoje Francuza i dvoje Kanađana, a jedan od ubijenih je i diplomat. Ranjeno je nekoliko američkih državljana. Kenijski Crveni križ pozvao je ljude da doniraju krv kako bi bolnice imale spremne zalihe s obzirom na to da je ranjen veliki broj ljudi. Na slici s Twittera vidi se da je odaziv ljudi velik.



Skupina al Shabab preuzela je odgovornost za stravičan napad. Kažu kako je razlog kenijsko prisustvo na jugu Somalije gdje se već dvije godine bore protiv islamističkih skupina. Predsjednik Kenije Uhuru Kenynata obećao je borbu protiv terorista.

"Neka bude jasno da ćemo uloviti počinitelje kamo god pobjegli i kaznit ćemo ih za ovaj podmukao zločin", kazao je Uhuru.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je napad u Keniji. U izjavio Vijeća sigurnosti stoji kako "izražavaju solidarnost s narodom i vladom Kenije u ovim teškim trenucima".

Pročitajte više