Talijanski Senat prihvatio da jedna stranka može sama voditi zemlju

Foto: FAH

TALIJANSKI Senat prihvatio je novi izborni zakon prema prijedlogu premijera Mattea Renzija koji bi trebao jednoj stranci omogućiti da sama vodi zemlju čime bi se postigla veća stabilnost talijanske vlade.

Novi izborni zakon predviđa nagradna mjesta stranci koja osvoji 40 posto glasova ili više u prvome krugu parlamentarnih izbora. Prema dosadašnjem sustavu na taj bonus imala je pravo koalicija stranaka.

S nagradnim mjestima prema novome zakonu jedna bi stranka mogla prikupiti 55 posto ili 340 od 630 zastupničkih mjesta.

U slučaju da nijedna stranka ne dobije 40 posto u prvome krugu, drugi bi se krug održao dva tjedna poslije između dviju stranaka koje su dobile najviše glasova u prvome krugu i pobjednik tog dvoboja tada bi dobio 55 posto zastupničkih mjesta.

Također, prema novom prijedlogu strankama se snižava prag za ulazak u parlament na 3 posto glasova čime se pogoduje manjim strankama, a one pritom ne mogu ugroziti stabilnost vladajuće većine.

Da bi novi izborni zakon stupio na snagu treba ga prihvatiti i Zastupnički dom u kojem će, kako se očekuje, proći lakše nego u Senatu u kojem je vladajuća većina krhkija.

Prihvaćen i "superamandman"

Senat je prihvatio i "superamandman" na postojeći zakon koji uklanja desetke tisuća oporbenih amandmana, a to bi trebalo omogućiti brzo konačno prihvaćanje novog izbornog zakona.


Donošenje novog izbornog zakona premijer Renzi smatra ključnim za temeljito reformiranje Italije. Zakon bi trebao stupiti na snagu u ljeto 2016. kada će biti donesena ustavna reforma koja će znatno smanjiti ovlasti Senata.

Dosadašnji izborni sustav bio je naširoko kritiziran jer je primoravao stranke da ulaze u jednu ili dvije nestabilne koalicije kako bi pobijedile na izborima čime su male stranke dobivale veliki manevarski prostor.

Upravo je taj zakon 'krivac' za pat poziciju nastalu 2013. kada je uspjeh populističkog Pokreta 5 zvijezda spriječio koalicije da dobiju pobjedničku većinu, podsjeća agencija Reuters.

Glasovanje o promjenama izbornog sustava pozorno se prati jer idući tjedan treba početi glasovanje o nasljedniku predsjednika Giorgia Napolitana (89), koji je podnio ostavku, dodaje agencija, te ističe da će upravo izbor novog predsjednika biti velika kušnja za Renzija.

Pročitajte više