Tragičan trend u Grčkoj: Stanovnici si namjerno ubrizgavaju virus HIV-a kako bi dobili socijalnu pomoć!

Ilustracija: Guliver image/Getty images, Foto: Eurostat, Keelpno

OČAJNI stanovnici Grčke namjerno si ubrizgavaju virus HIV-a i to kako bi od države primili financijsku pomoć od 700 eura mjesečno za oboljele od AIDS-a, pokazuje najnovije zastrašujuće izvješće Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvještaj, koji je zapravo analiza socijalnog i zdravstvenog stanja stanovnika Europske unije, napominje kako brojne zemlje EU-a imaju velike probleme s visokom nezaposlenošću, zbog čega su građani sve češće prisiljeni poduzimati očajničke poteze ne bi li preživjeli.

Broj novozaraženih virusom HIV-a u Grčkoj gotovo se udeseterostručio u posljednje dvije godine, a kako se napominje u izvještaju, strahuje se da se čak polovina novooboljelih namjerno zarazila! U Grčkoj osobe koje boluju od AIDS-a imaju pravo na mjesečnu socijalnu pomoć u iznosu od 700 eura.



U izvještaju se također navodi kako je zbog duboke ekonomske krize, koja Grčku pogađa već godinama, značajno porastao i broj samoubojstava. Između 2007. i 2009. godine broj samoubojstava porastao je za 17 posto, a u 2010. godini i dodatnih 25 posto. U 2011. godini broj samoubojstava porastao je za 40 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci i izvještaja datiraju od jeseni ove godine i pokazuju rekordnu razinu nezaposlenosti u Grčkoj - stopa nezaposlenosti u jesen ove godine iznosila je 27,6 posto. Grčka je po stopi nezaposlenih apsolutni rekorder u Europskoj uniji. Slijede Španjolska s 26,6 posto pa Hrvatska, koja je imala stopu nezaposlenosti od 17,2 posto.



"Ovi negativni trendovi u Grčkoj predstavljaju upozorenje drugim državama koje trenutačno prolaze kroz znatne fiskalne mjere štednje - kao što su Španjolska, Irska i Italija", navodi se u izvještaju.

Pročitajte više