"Treća najsiromašnija država Europske unije slavi ulazak unatoč gospodarskoj krizi"

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

VATROMET je spreman i strani dužnosnici dolaze u Hrvatsku kako bi prisustvovali proslavi ulaska u Europsku uniju. Hrvatska će postati 28. članica, prva koja ulazi nakon što su Bugarska i Rumunjska 2007. godine dobile članstvo, piše AP.

U tekstu piše kako su ljudi bili presretni prije deset godina kada su započeli pregovori, no s gospodarskom krizom koja je u Hrvatskoj prisutna pet godina to je ushićenje splasnulo. Na proslavi ulaska očekuje se na tisuće ljudi, no sama proslava neće biti raskošna zbog lošeg gospodarskog stanja.

"Neće biti puno slavlja jer generalna situacija nije toliko sjajna", izjavio je nedavno predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za AP.

U tekstu se naglašava da će Hrvatska ulaskom u Europsku uniju postati njena treća najsiromašnija članica, odmah iza Bugarske i Rumunjske, dvije najsiromašnije članice. Naglašava se kako građani nisu raspoloženi za slavlje jer su suočeni sa "stopom nezaposlenosti od 20 posto, padajućim životnim standardom, endemskom korupcijom među elitom i međunarodnim kreditnim rejtingom koji je ocijenjen smećem".

Pročitajte više