Tržišta pozdravila rezultate izbora u Velikoj Britaniji: "Cameron mora pozvati EU na odgovornost"

Foto: Hina

"REAKCIJE financijskih tržišta na gotovo potpuno neočekivane rezultate izbora u Velikoj Britaniji, su razumljivo pozitivne sa snažnim oporavkom funte, pa se čini da je Velika Britanija na putu stabilnosti i odgovornog vođenja gospodarstva. No, bez obzira na poraz laburista i UKIP-a ili uspjeh SNP-a, ponovno izabrani premijer David Cameron mora obratiti pozornost na činjenicu da britanska javnost očekuje referendum o članstvu u Europskoj uniji", smatra Lars Seier Christensen suosnivač i predsjednik Uprave Saxo Banke.

Pozitivno je vidjeti da određeni birači u Europi prepoznaju vodstvo vođeno ekonomskom razboritošću i vjerujem da Cameron zaslužuje svoju pobjedu, a njegova strategija suzdržanosti prema UKIP-u očito je dala rezultate, kaže Christensen.

Ako ste naviknuti na proporcionalni izborni sustav, potpuno vam je bizarno da treća najveća stranka u državi gotovo ne dobije ni jedno mjesto, ali Nigel Farage ostvario je određeni utjecaj i to na politiku Velike Britanije prema EU. Nadajmo se da će Bruxelles iz toga izvući pouku, ali osobno sumnjam u to jer EU se nikada ne vraća natrag već samo stvara sve više kontrole u svim područjima, smatra Christensen.

EU birokracija nije samokritična

"Birokracija u Bruxellesu ne zna sama sebe kritizirati, nema žaljenja, bez obzira koliko često ili puno pogriješi, samo nastavlja s povećanjem moći i to će trajati sve dok netko ne kaže što je previše, previše je. Izbori u Velikoj Britaniji prilika su da kažemo 'dosta'. Prošle smo godine proslavili 25 godina od pada Berlinskog zida. Tada 1989. godine tko je mogao zamisliti da ćemo četvrt stoljeća kasnije zaboraviti na pobjedu kapitalizma, opasnosti i greške koje donosi iznad-državna vlada i kontrola, potpuni bankrot socijalizma i važnost konkurencije, učinkovito usmjeravanje kapitala i specijalizaciju. Sada imamo EU koja ponavlja propale eksperimente iz prošlosti", ističe Lars Seier Christensen.

Christensen se nada da će Cameron s nevjerojatnom pobjedom koju drži u rukama održati dano obećanje u siječnju 2013., u svom razgovoru za Bloomberg, kada je pozvao na snažne reforme institucija Europske unije.

 

Pročitajte više