Tužiteljstvo traži skoro četiri godine zatvora za Berlusconija

MILANSKO tužiteljstvo danas je zatražilo da se bivši premijer Silvio Berlusconi osudi na tri godine i osam mjeseci zatvora zbog utaje poreza.

Tužitelj Fabio De Pasquale sudu je objasnio kako je Berlusconi očito bio na vrhu hijerarhijske strukture kada se utaja poreza u medijskoj kući Mediaset dogodila, te da su otisci njegovih prstiju na crnim fondovima Mediaseta, prenosi AFP.

Podsjetimo, Berlusconi je Mediaset, u sklopu kojeg djeluju tri glavna talijanska privatna televizijska kanala, osnovao još sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ovaj slučaj se temelji na tvrdnjama da je Mediaset umjetno povećao cijene otkupa filmskih prava koja su prodavana kompanijama koje su pripadale Berlusconiju, nakon čega bi ponovno bili prodavani Mediasetu. Takva malverzacija bi firmi naposljetku omogućila da plati manji porez.

De Pasquale je rekao da su cijene filmskih prava povećane za 292 milijarde eura između 1994. i 1998. godine. Talijanski zakon za ovakav tip utaje poreza predviđa kazne između 18 mjeseci i šest godina zatvora. Berlusconi je dosad uspješno eskivirao zatvor, iako je sudjelovao u brojnim suđenjima i aferama. Hoće li mu i ovog puta to poći za rukom?

Pročitajte više