U Croatia Airlinesu i DTR-u i dalje štrajk, strojovođe se dogovorile s HŽ-om

Foto: Marko Todorov (Cropix)

PILOTI i stjuardese Croatia airlinesa peti dan su u štrajku. Ne odustaju od zahtjeva da se zadrže sva njihova prava iz lanjskoga kolektivnog ugovora te da se povuku otkazi za 42 stjuardese. Iz Uprave poručuju - ljudi smo, dogovorit ćemo se, ali bez štrajka...

Ispred upravne zgrade Croatia airlinesa i danas se okupilo više desetaka pilota i stjuardesa, a podršku su im došli pružiti i članovi njihovih obitelji. Od svojih zahtjeva ne odustaju, ali ne odustaju ni od namjere da ponovno sjednu za stol s Upravom kompanije, rekla nam je Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja.
 
"Mi smo poslali još jednom obavijest da smo spremni razgovarati", rekla je Lojo. Ubrzo stiže odgovor iz Uprave - spremni smo i mi, no prekinite štrajk, ističe član Uprave Zlatko Širac.
 
"Dajte, ljudi, urazumite se. Prekinite štrajk, idemo sjesti za stol. Sedam dana i noći ćemo, ako treba, razgovarati, naći ćemo valjda nekakav kompromis i rješenje. Ako ne, opet vam se otvara prostor za industrijsku akciju. Ne gube oni pravo na štrajk ili bilo koju industrijsku akciju ako se vrate u pregovore", rekao je Širac.
 
A ova industrijska akcija Croatiu Airlines dnevno stoji oko milijun i 300 tisuća kuna. Danas je otkazano 30-ak letova, što znači da je na tlu ostalo tisuću i pol nezadovoljnih putnika. Najveća gužva je na splitskom aerodromu, koji u sezoni bilježi i najveći broj putnika. Tamošnje zaposlenike danas je posjetio predsjednik uprave Croatia Airlinesa, s kojim štrajkaši danas očito neće započeti novu rundu pregovora.
 
Nje zasad nema ni u redovima DTR-a, čije se radnice ne žele vratiti u proizvodne pogone dok im tvrtka ne isplati sve zaostale plaće, koja mjesečno iznosi 2 tisuće i 200 kuna. Od štrajka su međutim odustale strojovođe. S upravom HŽ-a dogovorili su uključivanje u proces restrukturiranja. Prema riječima Nenada Mrgana iz Sindikata strojovođa, obvezali su se i na socijalni mir u idućih godinu dana.
 
"Neće biti zaustavljeni vlakovi u putničkom prijevozu i mislim da je to najbolja vijest za korisnike naših usluga", istaknuo je Mrgan

Pročitajte više