U Europskom parlamentu tijesnom većinom prošlo pravo žena na pobačaj

Foto: Ured Biljane Borzan

DANAS je u Europskom parlamentu izglasano izvješće koje se odnosi u prvom redu na zaštitu prava žena.

U odboru za ravnopravnost spolova i ženska prava u Europskom parlamentu izglasano je naime Izvješće o pravima žena i muškaraca za 2013. godinu.

Oko njega su se prošle godine lomila koplja na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, a nije prošlo zahvaljujući među ostalim i hrvatskim zastupnicima iz redova EPP. Jutros je ipak izglasano, a najvažnije su mu točke jednakost u plaćama za jednak rad, zaštitu žena od nasilja, pravo na dostupnu medicinsku skrb i pobačaj.

Ipak, ove točke su usvojene zahvaljujući prije svega tijesnoj lijevoj većini u Odboru koja je podržala izvjestitelja Marca Tarabellu iz Grupe socijalista i demokrata.

Svaka treća žena u Europi trpi nasilje


Biljana Borzan, zamjenska članica Odbora za ravnopravnost spolova, izrazila je zadovoljstvo što su svi njeni amandmani na Izvješće usvojeni.

Velik dio izvješća posvećen je nasilju nad ženama koje u Europi trpi svaka treća žena. Zastupnica Borzan se založila za mjere osnaživanja žena u prijavljivanju zločina i skrbi o njima nakon prijave. Naime, procjenjuje se da se tek 20 posto nasilja prijavi policiji. I u tim rijetkim slučajevima kada do prijave dođe svaka druga žrtva bude zadovoljna konačnim ishodom.

Nasilje na internetu kao njegova "nova vrsta"

"Posebno me zabrinjava nasilje na Internetu o čemu sam ranije pisala Europskoj komisiji. Ono postaje trend u cijeloj EU i zastrašujuće je kada se događa među maloljetnicima na društvenim mrežama jer se takvo ponašanje počinje doživljavati kao nešto normalno. Internet nadilazi državne granice i potrebno je zauzeti zajedničku poziciju na razini Unije kako bi se kvalitetno uredilo digitalno tržište", kazala je Borzan.

U Hrvatskoj 93 posto maloljetnika ima profil na društvenim mrežama, a svaki peti na njima provede više od 3 sata dnevno. Čak 12,1 posto djece je doživjelo nasilje na društvenim mrežama, a 9,6 posto se ponašalo nasilno.

Socijalisti i demokrati su posebnu pozornost pridali i ekonomskoj jednakosti žena i muškaraca. Zastupnica Borzan je u zajedničkom amandmanu s izvjestiteljem  i kolegicom Vioricom Dancilom istaknula kako je potrebno razviti strateški pristup kako bi se povećala zapošljivost žena, posebno u ruralnim područjima, te im se osigurale dostojanstvene mirovine.

"Mnogi lijekovi ne budu testirani i na ženama"


Borzan je podnijela amandman koji se tiče uključivanja više žena u kliničke studije. 

"Naime, mnogi lijekovi ne budu testirani na ženama i kada budu odobreni izazovu nuspojave kod pacijentica. Zato sam i kao liječnica pozvala na ispravnu implementaciju Regulative 536/2014", objašnjava Borzan.

"Izvješće će u ožujku biti na dnevnom redu plenarne sjednice u Strasbourgu. Zabrinuta sam hoće li proći u ovom obliku, prije svega jer  je i na Odboru tijesnom većinom zadržan paragraf o pravu žena na pobačaj i pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi. Unatoč tome, današnje glasovanje je nedvojbeno korak u pravom smjeru k osiguravanju ravnopravnosti žena i muškaraca", kazala je Borzan.

Pročitajte više