U Kosinju bi se idućih dana voda trebala početi povlačiti, stagnacija vodostaja u Odranskom polju

Ilustracija: Hina

IAKO je još uvijek teško stanje u poplavljenom području Kosinja, u ispostavi Hrvatskih voda za Liku kažu kako bi se voda idućih dana trebala početi povlačiti.

Nove oborine malo su povećale razinu Rijeke Like i potoka Bakovac, od jučer za oko šest centimetara, pa je stanje na poplavljenom području Kosinja u Lici još uvijek teško.

Pod vodom su lokalne ceste, ali poplava nije ugrozila obiteljske i gospodarske objekte u Donjem Kosinju, Selištu, Lipovom polju i drugim naseljima na tom području.

Lokalno stanovništvo koristi obilazne i šumske ceste, a između naselja već gotovo dva tjedna jedino sredstvo prijevoza su čamci. U Ispostavi Hrvatskih voda za Liku procjenjuju da bi se voda s poplavljenog područja u Kosinju trebala početi povlačiti sljedećih dana.

Iz Stožera za obranu od poplava općine Perušić doznaje se jutros da će se po normalizaciji stanja na poplavljenom području odmah pristupiti utvrđivanju i procjeni šteta uzrokovanih poplavom.

Stagnacija vodostaja u Odranskom polju

Odransko polje i dalje muku muči s poplavama, o razinama vode izvijestio je Zoran Čavlović iz Centra za obranu od poplava.

"Situacija na terenu je otprilike ista kakva je i bila. Trenutno imamo stagnaciju vodostaja u Odranskom polju. Nemamo nekakvu znatniju promjenu. Očekujemo da bi vezano uz vodni val od Save, od Crnca tamo gdje je ušće rijeke Kupe i Save, tijekom sutrašnjeg dana, obzirom da imamo zabilježeni pad vodostaja Save, moglo polako krenuti što bi imalo pozitivan učinak na Odransko polje. U tom trenutku bi se mogli stvoriti preduvjeti da rijeka Odra, koja sada puni Odransko polje, odnosno u ovim trenucima više ne toliko, nego stoji, odnosno vodostaji stagniraju, da bi se mogao stvoriti onaj prirodni tok rijeke Odre prema Kupi, pa dalje prema Savi. To bi imalo pozitivan utjecaj na Odransko polje. No međutim, Odransko polje i još uvijek ima neki blagi porast, svakih tri sata možda po pola centimetra, centimetar, što je posljedica visokih podzemnih voda, to jest prihranjivanja rijeke Save i izjednačavanja nivoa Odranskog polja i podzemnih voda koje prihranjuju polje", rekao je Čavlović.

Pročitajte više