U Osijeku potpisani ugovori o razminiranju vrijedni 6,7 milijuna kuna

Foto: FAH

UGOVORE o razminiranju poljoprivrednih površina vrijedne 6,7 milijuna kuna potpisali su u petak u Osijeku predstavnici Osječko-baranjske županije, Hrvatskoga centra za razminiranje i izvođača radova.

Razminirat će se područja Darde, Šodolovaca, Jagodnjaka, Valpova, Petrijevaca i Donjeg Miholjca.

Nakon potpisivanja ugovora župan Vladimir Šišljagić je rekao kako će se realizacijom tih projekata, za što je novac osiguran prijavom na natječaj Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, u cijelosti riješiti problem razminiranja poljoprivrednih površina u toj županiji.

"Do kraja 2017. godine županija u cijelosti biti razminirana"


Istaknuo je kako vjeruje da će, u suradnji s Hrvatskim šumama, iduće godine početi projekt razminiranja šuma na području uz Dravu, od 5C koridora do ušća Drave u Dunav, vrijedan oko 48 milijuna eura, koji će se također ostvariti novcem iz europskih fondova.

"Planiramo da će do kraja 2017. godine ova županija u cijelosti biti razminirana, a s obzirom na dinamiku i projekte, koji su u završnoj fazi odobrenja, vjerujem da će se plan i ostvariti", rekao je Šišljagić.

Ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec rekao je kako je ta županija, u kojoj je još minski sumnjivo 70 kilometara četvornih, primjer kako se lokalna zajednica treba suočavati s tim problemom. Dodao je da je u deset hrvatskih županija minski sumnjivo još 497 kilometara četvornih, a nada se da će problem s minama ove godine biti riješen u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji.

Pročitajte više