U Varaždinu predstavljen program poticanja poduzetništva i obrtništva

Foto: Željko Hajdinjak (Cropix)

VELIK interes poduzetnika i obrtnika izazvalo je današnje predstavljanje 'Programa poticanja poduzetništva i obrtništva - Poduzetnički impuls 2013.' u Varaždinu.

"Malo i srednje poduzetništvo zapravo iznosi 99 posto hrvatskog gospodarstva. Ono ima više od 50 posto udjela u bruto društvenom proizvodu Hrvatske, a ono što je možda najvažnije je da ima 64 posto udjela u ukupnoj zaposlenosti i 42 posto u udjelu izvoza", istaknula je saborska zastupnica i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević.
 
'Program poticanja poduzetništva i obrtništva - Poduzetnički impuls', kojim su ove godine udvostručeni poticaji za male poduzetnike, ukupne je vrijednosti 730 milijuna kuna. Predstavila ga je pomoćnica minstra poduzetništva i obrta, Zdenka Lončar.
 
"Varaždinska županija je jedna od vrlo proaktivnih županija. U prošloj 2012. godini za Varaždin je bilo odobreno 97 projekata, u vrijednosti od 13,2 milijuna kuna, što nije malo", napominje Lončar.
 
Natječaj za nepovratna sredstva počeo je 9. veljače i trajat će dok se ne potroše raspoloživa sredstva.
 
"Varaždin je uvijek bio grad obrtnika i poduzetnika. Po tome smo bili poznati i činjenica je da je u zadnjih nekoliko godina, što zbog recesije, što zbog nebrige i države, ali i lokalne zajednice, taj broj poduzetnika i obrtnika u opadanju. Međutim, osim onih stranih investicija kojima svi toliko težimo, mi smo u gradu postavili prioritet da prvo pomognemo naše, dakle, domaće snage i obrtnike i poduzetnike i da njih postavimo na noge", rekao je gradonačelnik Varaždina, Goran Habuš.
 
Novost u ovogodišnjem programu je i smanjenje obujma tražene dokumentacije jer će se umjesto da poduzetnici podnose dokumentaciju, koristiti službeni izvori, odnosno registri tijela državne uprave.

Pročitajte više