U četvrtak povijesna presuda u slučaju "Franak": Hoće li građani dobiti bitku protiv banaka?

U ČETVRTAK, 4. srpnja, u 8.30 sati na Trgovačkom sudu u Zagrebu biti će izrečena prvostupanjska presuda u sporu protiv osam poslovnih banaka (Zagrebačka banka, Privredna banka, Erste & Steiermaerkische Bank, Raiffeisenbank, Hypo alpe-adria-bank, OTP banka, Societe generale - Splitska banka i Volksbank) koju je u ime Udruge Franak pokrenuo "Potrošač". Presudu se izriče točno godinu dana nakon održavanja prvog ročišta u slučaju.

Riječ je o prvoj ovakvoj tužbi u povijesti hrvatskoga pravosuđa. Presuda će vrijediti za sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, uzetim u osam banaka koje je "Potrošač" tužio.

Sud je, iz drugog pokušaja, prihvatio tužbu Udruge Potrošač protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope. Udruga Franak procjenjuje da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za švicarce, od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 posto.

Na posljednjem ročištu je sudac Radovan Dobronić zaključio kako je izneseno dovoljno dokaza s obje strane. "Spis ima 2.500 stranica, nema potrebe za dodatnim dokaznim materijalom", kazao je.

"Izuzetno smo zadovoljni što je ovaj spor završen u prvom stupnju u tako kratkom roku"

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski koja zastupa Udrugu Franak u sporu, nakon posljednjeg ročišta je izjavila: "Izuzetno smo zadovoljni što je ovaj spor završen u prvom stupnju u tako kratkom roku. Cijeli tijek suđenja protekao je vrlo korektno, sudac je objema stranama dao dovoljno prostora i vremena da iznesu svoju argumentaciju pri čemu su se sve strane u sporu ponašale vrlo profesionalno. Ova prvostupanjska presuda izuzetno nam je važna i vjerujemo da će biti utemeljena na pravičnim osnovama".

Ovu presudu, iako nepravomoćnu, ne očekuju samo korisnici kredita vezanih uz CHF, već će se ona, u dijelu koji se odnosi na kamatne stope, ticati i dužnika s kreditima u svim ostalim valutama. Presuda će predstavljati povijesni moment jer se radi o prvom sudskom sporu takve vrste, odnosno o prvoj kolektivnoj tužbi protiv banaka, kažu u Udruzi Franak.

Pročitajte više