U lavini na Mount Everestu poginulo najmanje 12 osoba, Hrvati na sigurnom

Screenshot: YouTube

LAVINA na obroncima Everesta usmrtila je u petak najmanje dvanaestoricu nepalskih vodiča koji su pripremali dolazak alpinista uoči početka sezone, što je najteža takva nesreća u povijesti uspona na Mount Everest.


Tih dvanaest vodiča bili su dio skupine Šerpa koji su nosili šatore, hranu i užad koji su ujutro po sunčanu vremenu pošli u ekspediciju kako bi pripremili dolazak alipinista uoči početka sezone. Traga se za još četiri osobe.

Lavina na oko 5.800 metara nadmorske visine na opasnom prijelazu preko ledene kaskade Khumbua.

"Pronašli smo 12 trupala u snijegu, ne znamo koliko je još ljudi zatrpano", rekao je čelnik ministarstva turizma Dipendra Paudel za AFP.

Spasilačka ekipa uz pomoć helikoptera nastavlja potragu za preživjelima. Sedam preživjelih je izvučeno iz snijega i leda, dodao je. Broj žrtava mogao bi se popeti na četrnaest, rekao je za AFP čelnik spasilačke ekipe Lakpa Sherpa, iz baznog logora.

Nekoliko stotina alpinista, njihovih vodiča i članova ekipa za potporu okupilo se u baznom logoru zadnjih dana, pripremajući se za početak sezone uspona na najviši vrh svijeta (8850 metara) početkom svibnja kad uvjeti postanu povoljni.

Hrvati na sigurnom

Na Mount Everestu nalazi se i četvero pripadnika Alpinističkog kluba Zadar. Oni su tamo s ciljem da osvoje vrh Lhotse. Alpinistički klub Zadar objavio je na Facebooku kako je naša ekipa na sigurnom te da su se javili SMS-om.

To je najteža nesreća zabilježena na najvišem vrhu svijeta, rekla je Elizabeth Hawley, stručnjakinja za uspone u Nepalu. Dosad najgora bila je 11. svibnja 1996. kada je u snježnoj oluji istodobno stradalo osam alpinista.

Više od 300 osoba poginulo je na Everestu otkako su sir Edmung Hillary i Tenzing Norgay 1953. osvojili taj najviši svjetski vrh.

Pročitajte više