U prvih šest mjeseci iz evidencije nezaposlenih izbrisano 33,4 tisuće ljudi

Foto: Hina

NAKON svibnja koji uobičajeno apsorbira najviše sezonskih poslova uslijed čega najoštrije pada nezaposlenost u godini, u lipnju se kretanja u tom smislu ublažavaju.

Tako je i u ovogodišnjem lipnju zaposleno 9.967 osoba na sezonskim poslovima, nešto manje nego mjesec dana ranije, što je, uz druge faktore, doprinjelo manje oštrom padu ukupne nezaposlenosti nego u svibnju (za 15,3 tisuće osoba, prema 21,7 tisuća u svibnju), navodi se u analizi HGK.

U odnosu na prošlogodišnji lipanj, razina apsolutnog mjesečnog pada je bila dosta slabija, za 7,3 tisuća osoba. Iako se to može povezati s pozicijom Uskršnjih blagdana (uz što se veže početak sezonskog zapošljavanja) koji su ove godine bili nešto ranije, gledajući sezonsko smanjenje nezaposlenosti tijekom sva četiri mjeseca pada (ožujak-lipanj), analitičari HGK primjećuju da je ove godine nezaposlenost ipak padala sporije.

U prvih šest mjeseci sa Zavoda za zapošljavanje izbrisano 33,4 tisuće ljudi

Naime, u navedenim mjesecima prošle godine je broj nezaposlenih pao za 79,5 tisuća osoba, a u istom razdoblju ove godine za 69,7 tisuća osoba, iako je moment izlaska iz evidencije nezaposlenih zbog "nepridržavanja zakonskih propisa" bio daleko snažniji u ovoj godini. U prvih šest mjeseci ove godine je po toj osnovi izbrisano 33,4 tisuće osoba, dok je prošle godine u istom razdoblju izbrisana 19,1 tisuća osoba.

"S 260.073 nezaposlenih osoba, razina nezaposlenosti svakako ostaje vrlo visoka, iako na godišnjoj razini pada posljednjih petnaest mjeseci te je niža nego prošle godine (-14,7 %). No, ostaje činjenica kako će trebati izvjesno vrijeme samo da se dosegne razina iz 2008. godine (kada je bilo 222.290 nezaposlenih osoba, 1,6 milijuna zaposlenih osoba, 1,8 milijuna aktivnog stanovništva te stopa nezaposlenosti od 12,4 %) koje su i tada bile među najnepovoljnijima u usporedbi s članicama EU. Budući da više činilaca utječe na statistiku nezaposlenih pored samog zapošljavanja, očekujemo da će broj nezaposlenih u ovoj godni ostati niži u odnosu na 2014. godinu, ali oporavak zaposlenosti i aktivnosti (kao prave odrednice stanja na tržištu rada) ne možemo očekivati prije uspostave održivijeg gospodarskog rasta i proizvodnje", prognoziraju analitičari HGK.

 

Pročitajte više