U sukobu dosad poginulo 1100 Palestinaca: Hamas demantirao da traži primirje

Foto: Hina

UNATOČ pozivima UN-a da se zaustavi nasilje, na Bliskom istoku nema prekida vatre. Izrael je i jutros nastavio s napadima na položaje Hamasa u Gazi, a meta je bila i kuća bivšeg palestinskog premijera Ismaila Haniye. Hamas je pak ispalio tri rakete na izraelski teritorij. Izraelski tenk danas je pogodio skladište goriva jedine elektrane u Pojasu Gaze i tako ostavio bez struje velike dijelove palestinske enklave u kojoj živi gotovo dva milijuna ljudi.

Oglasio se danas i generalni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije Yasser Abed Rabbo. Pozvao je na 24-satni prekid vatre u Gazi, poručivši kako govori u ime Hamasa. Izrael je pak poručio kako ponuda "nije ozbiljna" dok je ne čuju direktno od Hamasa.

U međuvremenu se oglasio i glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri i demantirao poziv za primirje. "Kada dobijemo izraelsko obećanje s međunarodnim jamstvima o humanitarnom primirju, tada ćemo ga proučiti. Ali proglašavanje jednostavnog prekida vatre dok okupatorske snage ubijaju našu djecu - to se neće dogoditi", rekao je

Napad na kuću bivšeg palestinskog premijera

Izraelski zrakoplov ispalio je u utorak u noći raketu na kuću čelnika Hamasa u Gazi Ismaila Hanije, ali u napadu nije bilo žrtava, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Gazi.

Glasnogovornica izraelske vojske nije imala informacija o tvrdnjama palestinske strane, no provjerava pojedinosti. Hanijin sin je na svojoj Facebook stranici potvrdio da se napad dogodio i dodao da je kuća bivšeg predsjednika Hamasove vlade u Gazi bila prazna.

Hamas je izvijestio da je gađana i njegova televizijska postaja Al-Aqsa no postaja je nastavila s emitiranjem.


S padom noći u Gazi moglo se čuti intenzivno granatiranje a vojska je upozorila tisuće Palestinaca da napuste svoje kuće u području oko grada Gaze, što je obično uvod u veće vojne udare.

Nekoliko je raketa ispaljeno iz Gaze prema južnom i središnjem Izraelu, uključujući i područje Tel Aviva. Najmanje jednu od raketa je srušio izraelski proturaketni obrambeni sustav "Čelična kupola". Nema izvješća o štetama ili žrtvama, izvijestila je agencija Reuters.

Izraelska vojska je priopćila da je jedna raketa oborena nad jugom zemlje dok su druge dvije pale 10 kilometara južno od Tel Aviva te da u napadu nije bilo žrtava, izvijestila je agencija ANSA. ANSA navodi da je odgovornost za raketni napad na Izrael u svom priopćenju preuzelo oružano krilo Hamasa, brigade Ezzedine al-Qassam.

U izraelskoj ofenzivi koja je pokrenuta 8. srpnja poginulo je zasad 1.100 Palestinaca, među kojima su tri četvrtine civili, podaci su UN-a. Izrael je izgubio 48 vojnika, a u palestinskom granatiranju ubijeno je i troje civila.

Izrel spreman za dulji rat u Gazi

Izrael je spreman na dulji rat u Gazi, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu dok međunarodna zajednica poziva obje strane na hitan prekid vatre u Gazi i na jugu Izraela.


Izjava, koja ne na govješta skori prekid ofenzive na Gazu, dolazi nakon što su se polije manjeg zatišja sukobi opet rasplamsali. Izrael je i jutros nastavio sa zračnim i artiljerijskim napadima na položaje Hammasa, a meta je bila i kuća bivšeg palestinskog premijera Ismaila Haniye. Hammas je pak ispalio tri rakete na izraelski teritorij. Jučer je poginulo 10 palestinskih civila i pet boraca Hammasa i isto toliko izraelskih vojnika. Tijekom noći ubijeno je još 13 palestinaca. Netanyahu je ponovio kako je cilj uništenje Hammasovih tunela.

Palestinski miltanti ubili pet izraelskih vojnika

Militanti iz Gaze koji su prešli na teritorij Izraela kroz tunel ubili su petero izraelskih vojika u sukobu kod Nahal Oza blizu granice s Pojasom Gaze, priopćila je izraelska vojska u utorak.

"Vojnici su ubijeni u borbi s teroristima koji su pokušali izvršiti napad koristeći tunel koji ide od Pojasa Gaze do Nahal Oza. Vojnici su osujetili pokušaj i neutralizirali jednog terorista", rekla je vojska u izjavi.

Incident koji se dogodio u ponedjeljak povećao je broj poginulih u izraelskoj vojsci toga dana na deset.

Otkako je Izrael 8. srpnja pokrenuo ofenzivu na Gazu ubijeno su 53 izraelska vojnika dok je u sukobu život izgubilo gotvo 1100 stanovnika Gaze, većinom civila.


Izrael je ofenzivu pokrenuo rekavši da je njen cilj zaustaviti raktne napade Hamasa i njegovih saveznika a kasnije je zapovijedio kopnenu invaziju kako bi našao i uništio labirint tunela kojima je premreženo granično područje.

Hamnei: Izrael napada Palestince kao "bijesan pas"

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei poručio je da Izrael poput bijesnog psa napada Gazu i pozvao muslimane da naoružaju Palestince kako bi se mogli suprostaviti napadima koji po njemu imaju razmjere genocida.

Gotovo 1100 stanovnika Pojasa Gaze, većinom palestinskih civila, ubijeno je tijekom protekla 22 dana koliko traju sukobi Izraela i palestinskih militanata u Pojasu Gaze. Na izraelskoj strani ubijeno je 53 vojnika i tri civila u palestinskim granatiranjima.

U obraćanju kojim je pred stotinama tisuća u Teheranu obilježio završetak svetog mjeseca Ramazana Hamnei je kritizirao SAD i europske zemlje zbog njihovih napora da ograniče vojne sposobnosti palestinskih boraca u toj enklavi.

O Izraelu je kazao: "Taj bijesni pas, taj nezajažljivi vuk napada nevine ljude i čovječnost mora odgovoriti. To je genocid, katastrofa povijesnih razmjera".


"Danonoćno tuku nevine civile i ti muškarci, žene i djeca brane se minimalnim sredstvima a sad im Amerikanci i Europljani žele čak i to malo oteti... tako da ih te zvijeri bez milosti mogu mirno tući."

SAD se protivi pokušajima Hamasa, kojeg smatra terorističkom organizacijom, da nabavi oružje poput raketa.

Hamnei je kazao da je stajalište Irana o naoružavanju Palestinaca suprotno.

"Svatko tko može, posebno u islamskom svijetu, morao bi učiniti sve što može da naoruža Palestince".

Izrael pogodio jedinu elektranu u Pojasu Gaze

Izraelski tenk u utorak je, prema svjedocima s terena, pogodio skladište goriva jedine elektrane u Pojasu Gaze ostavljajući bez struje velike dijelove palestinske enklave u kojoj živi 1,8 milijuna ljudi.

Gusti oblaci dima dižu se iz postrojenja koje pokriva dvije trećine ukupnih potreba Pojasa Gaze za strujom.

"Elektrana je gotova", kazao je njezin ravnatelj Muhamed al-Šarif dodajući da lokalne vatrogasne postrojbe nemaju opremu potrebnu za gašenje takvog požara.

Izraelske snage već su prošlog tjedna pogodile elektranu i ona je radila 20 posto manjim kapacitetom osiguravajući struju za stanovnike Gaze tek nekoliko sati dnevno.

Pročitajte više