U tijeku pripreme za mogući napad na Siriju: SAD grupira snage na Mediteranu, a međunarodna zajednica polemizira o kemijskom napadu

Foto: Guliver Image/Getty Images

PENTAGON pomiče svoje snage bliže Siriji te važe mogućnosti o vojnom uplitanju u građanski rat u toj zemlji, navijestio je tamošnji ministar obrane Chuck Hagel, javlja BBC.

Nije dao nikakve detalje, ali mediji prenose da je američka mornarica pojačala prisutnost na istočnom Mediteranu. Jučer je Barack Obama komentirao najnovije informacije o korištenju kemijskog oružja u napadu sirijske vlasti te rekao da ga to "jako zabrinjava".

Pentagon prezentira opcije napada na Siriju

RT javlja da, "iako je Obama oprezan kada je u pitanju moguća vojna intervencija, Pentagon provodi 'inicijalne pripreme' za raketni napad na sirijske snage". CBS News je jučer javio da će general Martin Dempsey danas na sastanku u Bijeloj kući iznijeti opcije takvoga napada. U Mediteranu se nalaze četiri broda s bazama za lansiranje raketa velikoga dometa. Iako je jedan od njih trebao otploviti natrag u SAD, posadi je naređeno da ostane u regiji.


Podsjećamo, Obama se našao pod dodatnim pritiskom nakon što su se pojavile snimke navodnog kemijskog napada otrovom sarinom. Snage Bašara al-Asada priznale su da su izvele napad na predgrađe Damaska u srijedu, ali ne i da su koristile kemijsko oružje. Sirijska opozicija tvrdi da su u napadu poginule stotine ljudi.

Rusija: Kemijski napad je pobunjenička provokacija

Glavna sirijska saveznica Rusija objavila je da postoje dokazi kako pobunjenici stoje iza napada te je upotrebu kemijskog oružja nazvala "pobunjeničkom provokacijom". Usprkos pozivima mnogih stranih zemalja, zasad nema naznaka da će sirijske vlasti dopustiti UN-ovom timu istraživanje navoda o upotrebi kemijskog oružja.

Međutim, glasnogovornik ruskog Ministarstva vanjskih poslova Aleksandr Lukaševič rekao je da je Moskva pozvala Bašara al-Asada na suradnju s UN-ovim istražiteljima te dodao da je upitno ima li opozicija namjeru UN-ovoj misiji pružiti "siguran pristup mjestu incidenta". "Pojavljuje se mnogo novih dokaza da je ovaj kriminalni čin bio očita provokacija", dodao je.
 

Obama oprezniji: Teška i skupa intervencija donijet će još gnjeva u regiju



Iako će Pentagon danas prezentirati plan za potencijalni napad, posljednju riječ ima zasad još uvijek oprezniji predsjednik Barack Obama koji je jučer, komentirajući nasilje u Siriji i Egiptu, rekao da SAD treba "razmisliti o uvlačenju u vrlo skupe i teške intervencije koje će zapravo donijeti još gnjeva u regiju".

Pročitajte više