U velikoj akciji uhićeni brat i supruga šefa zemunskog klana Luke Bojovića: Među uhićenima i Hrvati

U AKCIJI španjolske i srbijanske kriminalističke policije danas je u Španjolskoj na više lokacija izvršen pretres 20 stanova i privatnih poduzeća, a uhićeno je 15 ljudi koji se povezuju s tzv. zemunskim klanom Luke Bojovića. Uhićeni su porijeklom iz Srbije, Hrvatske i BiH, a među njima su i Bojovićev brat Nikola i supruga Barbara.

Premijer Ivica Dačić, koji boravi u Mađarskoj na skupu ministara policije, potvrdio je da su oko sedam sati na Kanarskim otocima, između ostalih, uhićeni Vladimir Mijatović, Nenad Jorac, Slavica Ristović i Željko Nešović, javlja Blic.

Likvidacije, pranje novca, prodaja i šverc droge...

Informaciju je RTS-u potvrdio direktor policije Milorad Veljović koji je rekao da je akcija provedena u gradu Alicanteu u Valenciji i Las Palmasu na Kanarskom otočju te da su zaplijenjeni određeni dokumenti i materijali koji se dovode u vezu s tom kriminalnom skupinom koja se sumnjiči za likvidacije, pranje novca te prodaju i šverc droge iz Južne Amerike preko Španjolske do Zapadne Europe.

Podsjećamo, Luka Bojović, Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić uhićeni su u Valenciji 9. veljače i uskoro se očekuje njihovo izručenje. Bojović je identificiran kao vođa zemunskog klana, organizirane kriminalne skupine kojoj je došao na čelo u ožujku 2003. godine, nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića i policijske akcije Sablja u kojoj su ubijeni dotadašnji šefovi klana Dušan Spasojević i Mile Luković.

Šef zemunskoga klana je pobjegao iz Srbije 2010. godine, nakon uhićenja Srećka Kalinića i Miloša Simovića koje je uslijedilo nakon njihova obračuna u Zagrebu. Osuđen je na 14 mjeseci zatvora zbog nedopuštenog držanja oružja i još osam zbog krivotvorenja osobnih dokumenata.

Kalinić na sudu teško inkriminirao Bojovića: "Zajedno smo ubijali, planirao je likvidirati još mnogo ljudi"

Bojovića je početkom rujna na sudu u Beogradu teško inkriminirao Srećko Kalinić, zvan Beli, u hrvatskom medijskom prostoru nazvan "Zver". Kalinić je priznao da je s Bojovićem sudjelovao u ubojstvu Branka Jeftovića Jorge, te u atentatima na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, u kojima su likvidirani njihovi tjelohranitelji. 

"Bojović je inicirao ubojstva kao osvetu za ubojstvo Željka Ražnatovića Arkana. Rekao mi je da su oni odgovorni za njegovo ubojstvo. Moj motiv je bio to što mi je Bojović pomagao u bijegu i bio mi je dobar prijatelj. Učinio sam to prijateljski, a ne za pare, više od toga nisam mogao", rekao je Kalinić dodavši da je Bojović planirao likvidacije još mnogih ljudi, te da bi on te ljude pobio da je Bojović to od njega tražio.

Pročitajte više