USKOK zlorabio ovlasti u postupku protiv splitskog suca: Riječkom sudu poslali samo što im odgovara?!

Foto: Hina

NIJE Dinko Cvitan ni sjeo u fotelju glavnog državnog odvjetnika, a služba mu je već u središtu neugodna skandala. USKOK je, naime, u postupku koji se zbog kaznenog djela nezakonitog posredovanja vodi protiv splitskog suca Zorana Ivaniševića i još tri osobe zlorabio svoj položaj i procesnu poziciju te je sudu u Rijeci na odluku dostavio samo dio dokumentacije u predmetu. 

Sutkinja istrage u Rijeci odlučivala o onome o čemu je već odlučio sudac istrage u Splitu?!

Ono što im nije odgovaralo nisu poslali pa se dogodilo da sutkinja istrage Ksenija Zorc odlučuje o istrazi o kojoj je već odlučio njezin kolega u Splitu Stanko Grbavac?! U isto vrijeme tako su egzistirala dva suprotna rješenja o istrazi, ono iz Rijeke i ono iz Splita. Sudac Grbavac USKOK-ovo rješenje o istrazi je ukinuo, a njegova kolegica u Rijeci odlučila je suprotno, odbivši žalbe obrane. Da je USKOK dostavio kompletnu dokumentaciju, među ostalim i vlastitu žalbu na ukidno rješenje suca Grbavca, predmet bi išao na odluku na Izvanraspravno vijeće kao više tijelo koje odlučuje o žalbama na odluku sudaca istrage. Međutim, to se nije dogodilo, i to zbog toga jer sud u Rijeci, kojem je slučaj delegiran nakon zahtjeva USKOK-a zbog sumnje u pristranost splitskog suda, jednostavno nije bio upoznat s dosadašnjim tijekom slučaja. 

Pravne akrobacije: Izvanraspravno vijeće odlučuje o pravomoćnom rješenju?!

Na nemoguću i procesno nezakonitu situaciju upozorio je branitelj suca Ivaniševića, splitski odvjetnik Damir Primorac, a i ostali osumnjičenici i njihovi branitelji. Rijeka je zatražila od splitskog USKOK-a predmet te su konstatirali da je dokumentacija bila nepotpuna.

Sutra bi izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci trebalo donijeti odluku o istrazi, no veliko je pitanje kakvu će pravnu akrobaciju upotrijebiti da uopće odluče o nečemu što je pravomoćno riješeno. Naime, odluka sutkinje Zorc o pokretanju istrage, a koja je suprotna rješenju suca Stanka Grbavca, postala je pravomoćna pa se ne zna u kom svojstvu će izvanraspravno vijeće riječkog suda odlučivati o predmetu.

Pravni stručnjaci smatraju da bi u postupku nadzora trebalo prvo ukinuti rješenje sutkinje Zorc jer je donijeto bez potpune dokumentacije u predmetu pa bi se tek onda stvorile pravne pretpostavke za odluku o istrazi USKOK-a, ovaj put na rješenje suca Grbavca, kako je trebalo isprva i napraviti kada je spis po delegaciji Vrhovnog suda prebačen u Rijeku.

Nema sumnje da predmet sutkinja Zorc ne bi ni uzela u razmatranje da je vidjela kako je o istrazi već odlučivao sudac Stanko Grbavac. Predmet bi završio na izvanraspravnom vijeću kao drugostupanjskom tijelu. Ovako nije.

Ne može biti zabuna: USKOK se morao žaliti na nezakonito rješenje, a nije

Zašto je tužiteljica Natalija Petković sudu u Rijeci poslala samo dio dokumentacije, i to samo onaj koji joj ide u prilog, nije poznato. U petak popodne zatražili smo očitovanje iz Ureda glavnog državnog odvjetnika, no valjda je zbog prevelike kompleksnosti slučaja bilo prekasno da bi išta dobili prije idućeg radnog tjedna. Možda nikakav odgovor ni ne dođe. Zadnji put kada smo se raspitivali o odlukama USKOK-a  i DORH-a, dobili smo poziv na ispitivanje upravo kod tužiteljice Petković. Možda se opet posluže starom metodom. Tko pita, biva ispitan.

U svakom slučaju, USKOK ne može tvrditi da se radilo o zabuni, odnosno, da je zbog nečijeg nenamjernog propusta u Rijeku poslan samo dio predmeta. Naime, onog trenutka kada je Natalija Petković dobila rješenje sutkinje Zorc, istog trena je morala izjaviti žalbu na takvo rješenje bez obzira na to što joj ide u prilog. Naime, Državno odvjetništvo pa tako i USKOK po zakonu su, osim za kazneni progon, dužni brinuti i o zakonitosti postupanja, i to po službenoj dužnosti.

Sud u Rijeci: USKOK nije dostavio svoju žalbu na rješenje suca istrage u Splitu

Sud u Rijeci u odgovoru Indexu naveo je da su na sporno rješenje reagirali isključivo okrivljenici i njihovi odvjetnici. USKOK se ne spominje. Uostalom, evo što su naveli kada smo ih pitali za zaista neuobičajenu pravnu situaciju oko dvostrukog rješenja suca istrage.

"18. veljače 2014. godine ovaj sud je zaprimio dopis USKOK-a da se sukladno rješenju Vrhovnog suda prihvaća prijedlog za prenošenje mjesne nadležnosti za postupanje u kaznenom predmetu protiv Zorana Ivaniševića te su na odluku dostavljene žalbe okrivljenika na rješenje USKOK-a o provođenju istrage od 16. prosinca 2013. godine. Uz dopis je dostavljen spis sa "tri toma". Sudac istrage je razmatrajući žalbe okrivljenika 20. veljače 2014. godine donio rješenje kojim se odbijaju žalbe okrivljenika kao neosnovane. Sutkinja istrage ističe da USKOK uz žalbe okrivljenika nije dostavio i žalbu zamjenice ravnateljice USKOK-a Natalije Petković od 17. siječnja 2014. godine koja je izjavljena na rješenje suca istrage Županijskog suda u Splitu od 16. prosinca 2013. godine, kojim su prihvaćene žalbe okrivljenika te je ukinuto rješenje USKOK-a o provođenju istrage. Pri odlučivanju o žalbama okrivljenika, sutkinja istrage izvršila je uvid u spis USKOK-a i na temelju postojećeg stanja donijela citirano rješenje. Po primitku rješenja reagirali su okrivljenici i njihovi branitelji tako da su dostavili rješenje suca istrage Županijskog suda u Splitu kojim su prihvaćene njihove žalbe te je ukinuto rješenje USKOK-a o provođenju istrage. Kako je rješenje suca istrage ovog suda postalo pravomoćno, to je dopisom od 24. veljače 2014. godine USKOK-u u Splitu vraćen njihov spis s primjerom rješenja ovog suda, da bi nakon zaprimanja podneska branitelja okrivljenika, od USKOK-a bio ponovno zatražen spis koji je u ovom sudu zaprimljen 4. ožujka 2014. godine. Dana 5. ožujka 2014. godine sutkinja istrage je Izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Rijeci dostavila na odlučivanje žalbu USKOK-a od 20. siječnja 2014. godine izjavljenu protiv rješenja suca istrage Županijskog suda u Splitu te je uz popratno izvješće dostavljen i sam predmet. Sjednica Vijeća bit će održana u ponedjeljak i na njoj će biti donesena konačna odluka", izvijestio je predsjednik suda Veljko Miškulin.  

Sve donedavno na rješenje o istrazi USKOK-a ili Državnog odvjetništva nije bilo žalbe!

USKOK vodi postupak protiv suca Ivaniševića već par godina. Index je zasad jedini o tome i pisao. Sumnjiče da ga je posredovao da se sredi etažiranje u korist jednog privatnog poduzetnika. U listopadu 2011. godine pisali smo kako je Ivanišević ispitan u USKOK-u. Čini se da dokazi i nisu nešto kada je trebalo čekati dvije godine da USKOK donese rješenje o istrazi. Sve donedavno na rješenje o istrazi i nije se moglo žaliti, već samo na određivanje pritvora, odnosno, istražnog zatvora. To je bila tzv. "stranačka" ili Bajićeva istraga. Stručnjaci za kazneno pravo smatrali su da su time u neravnopravan položaj dovedene stranke u postupku. Odnedavna o rješenju za pokretanje istrage, ponovno odlučuje sud koji je do prije par godina istragu i vodio prije no što je prebačena pod nadležnost Državnog odvjetništva ili USKOK-a.

USKOK je uzeo na zub suca Ivaniševića otprilike u isto vrijeme kada i njegove kolege s Općinskog suda u Splitu Roberta Pešutića i Antu Unkovića. No, dok su inkriminacije protiv njih dvojice bile vrlo ozbiljne te su u konačnici dovele i do optužnice za zloporabu i mito, pa onda posljedično i njihovog udaljavanja sa suda, sudac Ivanišević dvije i pol godine sudi, a sve to vrijeme USKOK mu puše za vratom, samo da bi se donijela odluka o istrazi, i to vidimo na kakav način.

Pročitajte više