Udari koalicije blizu kurdskog grada Ain al-Araba, džihadisti ubili troje ljudi

Foto: Hina

KOALICIJA predvođena Washingtonom udarila je u utorak u zoru u Siriji okolicu Ain al-Araba dok je organizacija Islamska država (IS) na vratima tog kurdskoga grada na granici s Turskom, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR).

Džihadisti IS-a od ponedjeljka su na pet kilometara od tog trećeg kurdskog grada u Siriji, kurdskog naziva Kobane, čije su središte prvi put pogodile rakete, javlja ta nevladina organizacija.

"Američko-arapska koalicija izvela je noći na utorak dva napada na položaje IS-a, jedan istočno, drugi zapadno od Kobanea, nedaleko od grada", kazao je Rami Abdel Rahman, direktor SOHR-a.

Egzodus stanovništva u Tursku

Od gotovo dvadeset raketa koje su džihadisti ispalili na središte Ain al-Araba u ponedjeljak su poginule tri osobe, po nevladinoj organizaciji koja je istaknula da se IS nikad nije toliko približio od početka ofenzive na to područje prije dva tjedna.

Kad bi im naum uspio, džihadisti bi nadzirali dugi neprekinuti teritorijalni pojas na sjeveru Sirije, duž turske granice.

Njihov napad izazvao je masovni egzodus stanovništva - najmanje 160.000 osoba prešlo je granicu da bi se sklonilo u Turskoj koja nije imala drugog izbora nego otvoriti svoju granicu.

Pripadnici PKK-a, Radničke stranke Kurdistana, krenuli su u suprotnom smjeru kako bi pomogli svojoj opkoljenoj sirijskoj braći.

U Iraku i Siriji američka vojska izvela 4100 letova


Američka vojska izvela je 4100 letova otkako je 8. kolovoza počela ofenziva na džihadiste Islamske države u Iraku i Siriji, uključujući letove nadzora, opskrbe gorivom i udare.

Toj se brojci, koju je u ponedjeljak iznio neimenovani američki vojni dužnosnik, dodaje četrdesetak letova koje je izvelo pet arapskih država članica koalicije pod vodstvom Washingtona na IS od 23. rujna.

Po Pentagonu, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Katar izveli su 23 zračna udara u Siriji, a Amerikanci 66.

Od 4100 američkih letova, gotovo 1400 bili su letovi za opskrbu zrakoplova 27. rujna, kazao je taj dužnosnik.

Američki napadi pomažu iračkim Kurdima koji potiskuju islamiste

Potpomognuti američkim napadima iz zraka, irački Kurdi zauzeli su u utorak jedan strateški granični prijelaz i nekoliko sela na sjeveru Iraka, potisnuvši borce Islamske države.

Kurdski pešmerge zauzeli su granični prijelaz Rabiju sa Sirijom nakon bitke koja je počela u zoru. "To je strateški najvažniji prijelaz. Njegovim zauzimanjem presjeći će se opskrbni pravac i olakšati operacija zauzimanja Sindžara", rekao je izvor iračkih Kurda.


U bitki je poginulo 12 boraca Islamske države.

Američke snage uz pomoć saveznika bombardiraju mete Islamske države u Iraku od kolovoza, a od prošlog tjedna i u Siriji.

Koalicija iračke vojske, šijitskih milicija i kurdskih snaga polako oslobađa sunitska sela koja su bila pod nadzorom Islamske države južno od Kirkuka.

"Danas u zoru, oslobođena su dva sela u blizini Dakuka, 40 kilometara južno od Kirkuka", rekao je irački sigurnosni izvor.

Snage napreduju i prema sjeveru od grada Tuz Khurmatua i potiskuju Islamsku državu iz okolice Kirkuka, dodao je, napominjući da to duguju američkim zračnim napadima.

Eksplozije su potresle i sam Kirkuk.

Pešmerge procjenjuju da su oslobodili oko polovice teritorija koji su izgubili početkom kolovoza. "Apsorbirali smo šok i potiskujemo ih", rekao je njihov glavni tajnik Džabar Javar.

Američki zračni napadi ciljaju i borce Islamske države zapadno od Bagdada te u njegovim južnim predgrađima. Deseci militanata su poginuli.

Kurdski borci nastavljaju se također boriti protiv boraca Islamske države koji opsjedaju Kobani, kurdski grad na sirijskoj granici s Turskom.

IS pustio 70 kurdskih učenika otetih u Siriji

Skupina Islamska država (IS) oslobodila je u utorak 70 kurdskih učenika koje je u svibnju bila otela na sjeveru Sirije, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).


Zasad nema informacija o razlozima i okolnostima oslobađanja djece o kojemu su prvi izvijestili roditelji.

Tih 70 djece dio su skupine od 153 učenika iz grada Ain al Araba (Kobanea na kurdskom) koji su bili oteti 29. svibnja dok su se nakon ispita vraćali iz Alepa, na sjeverozapadu zemlje.

Oteti su u sektoru Minbedžu koji je nedavno bio na meti zračnih udara protudžihadističke koalicije koju predvodi Washington.

U tjednima nakon otmice, petero učenika je uspjelo pobjeći, a 37 je bilo pušteno, među kojima i 10 djevojčica, navodi SOHR.

Još tridesetak mladih talaca je u rukama IS-a i, kako navodi SOHR, nevladina organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, ekstremistička skupina ih ne želi pustiti jer su rodbinski povezani s pripadnicima kurdske stranke koja se protivi IS-u.

Džihadisti su trenutačno samo tri kilometra od Ain al Araba, gdje bjesne borbe između njih i sirijskih Kurda kojima pomažu Kurdi iz susjedne Turske.

Tijekom dvotjedne ofenzive IS-a na to područje najmanje 160.000 izbjeglica potražilo je sklonište u Turskoj.

Pročitajte više