Udruga Franak poziva na mirni prosvjed: Ispred HNB-a planiraju zapaliti 1000 svijeća

Foto: Hina

UDRUGA Franak pozvala je svoje članice i članove na mirni prosvjed koji planiraju održati u subotu 28. ožujka u Zagrebu.

"Poštovane članice i članovi Udruge Franak, 5 je do 12!!!

Osam je subota iza nas. Veliko hvala svima na podršci, strpljenju i trudu koje ste uložili u protekla dva mjeseca, te mirnim, dostojanstvenim okupljanjima i paljenjem svijeća ispred banaka iskazali svoju potporu borbi Udruge Franak, a svekolikoj javnosti kontinuirano ukazivali na zajednički problem sviju nas", stoji u pozivu objavljenom na njihovoj Facebook stranici.

Mirnim okupljanjem i paljenjem svijeća, po posljednji put prije okončanja pregovora, žele "odati počast svim žrtvama kredita sa klauzulom u švicarskim francima".

"Tim ćemo činom dati podršku i našim kolegama-supatnicima iz država u okruženju, jer će se istoga dana održati prosvjedi u Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Podgorici. Također, pružit ćemo i svesrdnu podršku pregovaračkom timu Udruge Franak za snagu i ustrajnost u pregovorima, sve do okončanja istih", stoji u pozivu.

Navode kako su pregovori trenutačno odgođeni "obzirom da banke nisu odradile svoj dio posla, odnosno nisu izradile konkretne i detaljne prijedloge za konverziju kredita". Ističu kako istodobno svakoga dana netko od njihovih članova ili simpatizera biva ovršen ili ostaje bez svoga doma.


"Toga je bilo dosta! Najavljena subotnja aktivnost posljednja je u nizu takvih naših aktivnosti izražavanja negodovanja zbog nerješavanja problema. U našem sljedećem okupljanju, koje više neće biti mirno okupljanje radi paljenja svijeća, bit će nas daleko više!

Ove subote planiran je početak okupljanja od 10,00 sati na Trgu Francuske Republike, zatim formiranje mirne i dostojanstvene kolone te pješačenje do zgrade HNB-a, gdje ćemo u 11,55 sati (5 do 12!) zapaliti 1000 svijeća i pokazati da držimo danu riječ i ne odustajemo od naših 5 zahtjeva. Želimo javno pokazati i dokazati našu brojnost, zajedništvo i snagu u situaciji kada nas se okupi samo jedan manji dio svih oštećenih i obespravljenih.

Svi ste ove subote pozvani i dobrodošli, sukladno Vašim osobnim mogućnostima organizacije i dolaska, obzirom da materijalno-financijske resurse kojima Udruga Franak trenutno raspolaže, moramo sačuvati za slučaj organizacije velikog (masovnog) prosvjeda, ukoliko daljnji pregovori sa bankama ne rezultiraju ispunjenjem naših zahtjeva. Iz navedenih razloga svima se zahvaljujemo na razumijevanju.

O daljnjem nastavku i tijeku pregovora, kao i o svim ostalim aktivnostima Udruge, bit ćete pravovremeno izvješćivani od strane regionalnih koordinatora i povjerenika.

Vaša Udruga Franak", stoji u pozivu objavljenom na Facebooku.

 

Pročitajte više