Udruga STOPbank: Rješenje za zaustavljanje ovrha postoji, ali se ne provodi!

Foto: scx.hu

PROBLEMI uzrokovani ovrhama pokrenutih od strane austrijskih kreditnih zadruga, ne jenjavaju, upozoravaju iz udruge STOPbank, koja okuplja njihove dužnike.

"Prije nekoliko dana osvanula su nova rješenja o ovrhama na Općinskom sudu u Opatiji, iako postoje dvije prethodne odluke sudova u kojima se osporava valjanost javnobilježničkih akata u navedenim sudskim sporovima. Unatoč takvim sudskim odlukama i dalje se provode ovrhe i deložacije, te na dražbama prodaju nekretnine, građani ostaju nezaštićeni, a vlast šuti", poručili su članovi udruge STOPbank s današnje konferencije za medije.

Povod današnjoj konferenciji za medije udruge STOPbank u Zagrebu su nedavne presude sudova u Koprivnici i Varaždinu kojima se nedvosmisleno utvrđuje da su javnobilježničke isprave na temelju kojih su izvršeni upisi na nekretnine nevaljane pa su time, ističu članovi udruge oštećenih građana, i same ovrhe nedopuštene. Također, nepravomoćnom presudom suda u Koprivnici, utvrđeno je da javnobilježnički akt predstavlja ponudu a ne valjani javnobilježnički dokument, pa te se temeljem istog ne može izvršiti upis tereta na nekretninama, a samim time ne može se voditi ni ovrha, priopćili su iz Udruge.

"Potrebno je trenutno zaustaviti ovrhe i deložacije"

Sve stranke koje se smatraju oštećenima od strane Raiffeisen zadruga i koji su posumnjali u ispravnost javnobilježničkog akta, uložili su zahtjev za odgodom ovrha i podigli tužbe za nedopuštene ovrhe. Međutim, sudovi ne ulaze u ispitivanje valjanosti javnobilježničkog akta, te nastavljaju ovrhe, bez obzira na privatne parnice koje su u tijeku, upozoravaju iz Udruge.

"Nažalost, sada smo u situaciji da nekretnine mogu biti vrlo brzo prodane na javnim dražbama, bez obzira što se u privatnim parnicama traži preispitivanje valjanosti javnobilježničkog akta kao temelja sadašnjim presudama. Samo trenutno zaustavljanje ovrha i deložacija može osigurati uvjete za pravično rješenje. Tražimo da se prestane činiti ljudima još veća nepravda od ove sadašnje, jer prodaju li se nekretnine na dražbama trećim osobama, više nikada neće biti vraćene sadašnjim vlasnicima bez obzira uvaži li sud prigovore na pravnu nevaljanost javnobilježničkih isprava na kojima se temelje presude" izjavila je Nevenka Dodig, tajnica udruge STOPbank.

Pročitajte više