Ugostitelji poručuju Liniću: Nismo guske u magli!

Foto: Hina

IDUĆEG četvrtka, 21. studenog, u 10 sati u Zagrebu će se održati Forum zagrebačkih ugostitelja 2013., koji organizira Udruženje ugostitelja Zagreb. Radi se o jednom od najvećih i najaktivnijih, pa samim time i najutjecajnijih, udruženja u segmentu ugostiteljstva i obrtništva u Hrvatskoj.

Ove godine iz Udruženja najavljuju vruće teme i rasprave o gorućim problemima zagrebačkog i hrvatskog ugostiteljstva u prisustvu brojnih visokih dužnosnika državne i lokalne politike.

U posljednjih nekoliko mjeseci bili smo svjedoci brojnih napisa o zapečaćenim lokalima zbog prekršaja, a razlog tome je, prema ugostiteljima, netransparentno postupanje inspekcija na terenu. Upravo to selektivno i netransparentno kažnjavanje i pečaćenje središnja je tema o kojoj će ugostitelji razgovarati s predstavnicima odgovornih institucija na radnom dijelu Foruma koji počinje u 10 sati.

Ugostitelji tvrde da ih se kriminalizira kao struku, a službena statistika pokazuje da u prvih 6 mjeseci od ukupnog povećanja prometa kroz fiskalizaciju od 13 milijardi kuna ugostitelji čine samo 1,1 milijardu kuna. Pitaju se zašto se samo njih proziva i koga se štiti u ovih 11,9 milijardi? "Koje su to interesne skupine koje su zaštićene, dok se javno prozivaju samo sitne ribe?", pitaju se ugostitelji.

Udruženje ugostitelja Zagreb naglašava da ugostitelji obrtnici pozdravljaju fiskalizaciju kao uvođenje pravila, ali traže jasne kriterije postupanja na terenu kao i jednako postupanje prema svima.

Zagrebački ugostitelji također najavljuju pokretanje zajedničkog projekta u povodu 200. obljetnice objave 1. Kuharice na hrvatskom jeziku pod nazivom Festival ljubavi prema hrani "Ljubav, vino i hrana 10 dana". Ovaj projekt ujedinjava zagrebačke tradicionalne i moderne restorane i slastičarnice i poziva sve sugrađane i goste Zagreba da u periodu od 22.11. do 1.12. posjete svoje omiljene restorane i slastičarnice po promo cijenama od 100 kn.

Pročitajte više