Ukrajinski predsjednik teško optužio bivšu premijerku: Timošenko je sudjelovala u ubojstvu biznismena

UKRAJINSKI predsjednik Viktor Janukovič je danas izjavio da bi zatvorena bivša premijerka Julija Timošenko mogla biti umiješana u ubojstvo ukrajinskog političara i biznismena Jevhena Ščerbana iz 1996. godine.

"Zločini spomenuti u nekoliko slučajeva su počinjeni uz asistenciju Julije Timošenko", rekao je Janukovič u intervju Bloombergu te je dodao kako je bivša premijerka imala motiva za ubojstvo biznismena.

Tužitelji čekaju da se Timošenko popravli zdravlje pa će podići optužnicu

Krajem svibnja je Timošenko, koja je trenutno na izdržavanju sedmogodišnje kazne zatvora zbog zlouporabe ovlasti u sklapanju plinskog sporazuma sa Rusijom, dobila status svjedoka u slučaju povezanom sa ubojstvo biznismena.


Istražitelji sumnjaju da je Timošenko sudjelovala u naredbi da se ubije Ščerbanm nakon što su na računima ubojica pronašli 2 milijuna dolara. Novac je navodno stigao sa računa tvrtki koje je kontrolirala Timošenko i još jedan bivši ukrajinski premijer, Pavlo Lazarenko. Ukrajinski mediji pišu da tužitelji čekaju da se popravi zdravlje bivše premijerke prije nego podignu nove optužbe protiv Timošenko u vezi ubojstva.

Janukovič je donio osuđujuću presudu

Stranka Julije Timošenko je bijesna zbog Janukovičevih komentara te kažu da je time "donio osuđujuću presudu". "Nije bitno kako će djelovati suci i tužitelji, jer je došla naredba iz vrha vlasti", napisala je stranka u priopćenju na svojim internetskim stranicama.

"Takva izjava je novi korak prema diktaturi. Sljedeći korak je sudjelovanje Janukoviča u ispitivanju i mučenju Timošenko", navode iz stranke.

Pročitajte više