Umrla je Jovanka Broz, sahranit će je u Kući cvijeća

Foto: Arhiva

POSLIJE teške bolesti u 89. godini života umrla je Jovanka Broz, supruga bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Srpski mediji prenose kako je preminula danas u 11.45 sati u Urgentnom centru gdje je u izuzetno teškom stanju primljena 23. kolovoza. Bolovala je od raka, a stanje joj se pogoršalo nakon mjesec dana te je krajem rujna pala u komu. Probudila se nekoliko dana kasnije ali nekadašnja prva dama Jugoslavi nije mogla govoriti.

"Moja Jovanka nije dobro", nedavno je izjavila njezina sestra Nada Budisavljević.

> Zdravstveno stanje Titove udovice kritično: Bez svijesti je i priključena na aparate

Nitko nije znao da je bila teško bolesna. Saznalo se da boluje od raka tek kada joj je pozlilo. Kazala je kako nije željela nikome kazati da je teško bolesna jer "nije željela nikoga opterećivati". Bilo joj je jako drago kada je saznala da se o njenom stanju raspituju iz svih dijelova svijeta: "To mi grije dušu", izjavila je tada Jovanka.

Bit će pokopana u Kući cvijeća

Sutra će se održati sjednica Vlade Srbije na kojoj će se formirati organizacijski odbor za sahranu te će se odrediti mjesto i datum sahrane.

"Najvjerojatnije ćemo donijeti odluku da ona bude sahranjena u Kući cvijeća, u susjednoj prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen suprug, nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito", kazao je dopredsjednik Vlade Rasim Ljajić za Tanjug.

I premijer Dačić je u telegramu naglasio da Vlada smatra kako bi se trebala sahraniti kraj svog supruga Josipa Broza Tita.

> Jovanka Broz želi biti pokopana pokraj Tita u Kući cvijeća

Živjela u kućnom pritvoru

Jovanka Broz rođena je 7. prosinca 1924. godine u Lici. 1952. udala se za Josipa Broza Tita s kojim je živjela do njegove smrti 1980. 89-godišnja Jovanka od Titove smrti živjela je vrlo povučeno i poprilično skromno u beogradskom naselju Dedinje. Nakon Titove smrti njezina je imovina nacionalizirana, a ona je stavljena u kućni pritvor. Rijetko je istupala u javnosti.

Sa 17. godina pristupila je Savezu komunističke omladine Jugoslavije, a tijekom Drugog svjetskog rata ranjena je u nogu. U 21. godini nagrađena je s dvije medalje Ordena za hrabrost, a Josipa Broza Tita upoznala je prilikom desanta na Drvar 1944. godine.

Jovanka je u jednom intervjuu za Slobodnu Bosnu kazala kako su se Tito i ona zbližili u vrijeme prve operacije bruha kojoj je bio podvrgnut 1947. godine. Operacija nije išla kako je trebala te je stanje bilo ozbiljno, a Jovanka je cijelo vrijeme bila uz njega. Kada se oporavljao čitala mu je pjesme, a neke je i recitirala jer ih je znala napamet.  Kazala je kako im razlika od 32 godine nikada nije smetala.

Bez osobne iskaznice i putovnice

Iako je cijelo vrijeme živjela u kući na Bulevaru mira gdje je bila u kućnom pritvoru, ona je od 1980. godine živjela bez osnovnih građanskih prava jer nije imala osobnu iskaznicu i putovnicu. Dobila ih je tek nakon 30 godina.

> Video: Jovanka Broz nakon 30 godina dobila osobnu iskaznicu i putovnicu

Odbijala je ići na Titov grob zbog osoba koje su tražile da potpiše papire prema kojima bi se sva imovina pripisala državi. Automobil nije imala što joj je bio problem, a rođake nije htjela moliti da ju voze na groblje jer bi to sve trebala prijaviti. Kazala je kako su je odmah nakon Titove smrti izbacili iz stana u Užičkoj 15 u spavačici te joj nisu dali da uzme bilo kakvu zajedničku fotografiju kao uspomenu.

Nakon što se 2009. godine saznalo u kakvim uvjetima živi ponovno je došla u pažnju javnosti. Početkom svibnja 2009. godine Rasim Ljajić i Ivica Dačić, kao prvi ministri koji su se odvažili na taj korak, posjetili su Jovanku. Kad su uvidjeli u kakvim uvjetima živi su obećali da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se njena situacija poboljša. U srpnju iste godine Ivica Dačić donio joj je putovnicu i osobnu iskaznicu.

Pročitajte više