Usprkos primirju u Ukrajini poginulo pet vojnika

Foto: FAH

PETORICA ukrajinskih vojnika poginula su na separatističkom proruskom istoku zemlje tijekom zadnja 24 sata usprkos primirju i skorašnjim ključnim mirovnim pregovorima, izjavio je ukrajinski vojni glasnogovornik.

Riječ je o najgoroj jednodnevnoj bilanci za ukrajinsku vojsku od stupanja na snagu prekida vatre 9. prosinca. "Petorica vojnika ubijena su a sedmorica ranjena u 24 sata", izjavio je Andrij Lisenko na konferenciji za tisak bez dodatnih detalja.

Do novog nasilja dolazi nekoliko sati prije video-konferencije između Kijeva i pobunjenika, namijenjene određivanju datuma za nastavak mirovnih pregovora, te prije posjeta Kijevu šefa njemačke diplomacije Frank-Waltera Steinmeiera.

On bi trebao razgovarati s predsjednikom Petrom Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom.

"Skype konferencija odvijat će se u petak popodne a na njoj će se odrediti datum susreta u Minsku" između Kontaktne skupine sastavljene od predstavnika Kijeva, Moskve i OESS-a te pobunjenika, kazao je Denis Pušilin, separatistički dužnosnik zadužen za te pregovore.

Iako je predsjednik Porošenko rekao kako se nada susretu u Minku u nedjelju, Pušilin je spomenuo ponedjeljak kao optimalni datum.

Pročitajte više