Uvjerljivo najviše na svijetu: Kina je prošle godine izvršila 2400 smrtnih kazni

Screenshot: Dui Hua

FONDACIJA Dui Hua objavila je izvješće u kojem je otkriveno kako je Kina prošle godine smaknula čak 2400 osoba. Izvješće otkriva ono što u Pekingu pokušavaju zadržati kao državnu tajnu.

Iako je ovo velika brojka, broj smaknuća pao je za 20 posto u odnosu na 2012. godinu, no Kina je toliko osjetljiva na pitanje smrtne kazne da nije učinila ništa kako bi objavili pad smrtnih kazni, piše Fondacija.

Dui Hua, neprofitna organizacija koja traži pomilovanja i bolji tretman za rizične zatvorenike, do podataka je došla preko sudskog dužnosnika koji ima pristup broju smaknuća koja se provode svake godine.

Uvođenje konačne ocjene smanjilo broj smrtnih kazni

"Kina trenutno smakne više ljudi godišnje nego ostatak svijeta zajedno", objavila je Dui Hua i dodaje da je broj smaknuća smanjio nakon 2007. godine kada je ponovno uvedena konačna ocjena kazne.

Vrhovni sudovi svake godine vraćaju 39 posto smrtnih kazni na niže sudove i traže dodatne dokaze.

Amnesty International objavio je izvješće o smrtnim kaznama u 22 zemlje. Broj smrtnih kazni 2013. godine veći je za 14 posto u odnosu na godinu ranije. Od 2009. godine u njihovim izvještajima nema statistike za Kinu zbog poteškoća kod dobivanja informacija.

Prema izvješću AI-a, u svijetu je 2013. godine izvršeno 778 smrtnih kazni. Ako je informacija o 2400 smrtnih kazni točna, ispada da je Kina prošle godine pogubila tri puta više osoba nego cijeli svijet.

Ne računajući Kinu, 80 posto smaknuća izvedeno je u Iranu, Iraku i Saudijskoj Arabiji. Iran je izvijestio o 396 pogubljena, a Irak 169. SAD je jedina zemlja na oba američka kontinenta koja izvršava smrtne kazne, a u Texasu je izvedeno 41 posto njih, piše Al Jazeera.

Pročitajte više