Vanja Špiljak nije se pojavio svjedočiti u slučaju Perković-Mustač

Foto: Hina

JEDAN od nekadašnjih čelnih ljudi INA-e Vanja Špiljak nije se, unatoč najavama suda, u četvrtak pojavio pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu, gdje je trebao svjedočiti u procesu protiv bivših pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koje se sumnjiči za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića.

"Vanja Špiljak je danas spriječen, jer je spriječen njegov minhenski odvjetnik", rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster. Novi termin za svjedočenje Vanje Špiljka još nije priopćen.

Tijekom suđenja Krunoslavu Pratesu, koji je 2008. osuđen za sudjelovanje u ubojstvu Đurekovića, i tijekom ovog suđenja Mustaču i Perkoviću, državno odvjetništvo u više je navrata spominjalo da je glavni motiv Đurekovićeva ubojstva njegovo saznanje o navodnoj upletenosti Vanje Špiljka u financijske malverzacije u naftnoj kompaniji početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U optužnici Perkoviću i Mustaču se navodi da je Đureković, koji je prije svog odlaska u Njemačku obnašao visoke dužnosti u INA-i, ubijen kako ne bi kompromitirao Vanju Špiljka, sina tada visokorangiranog jugoslavenskog političara Mike Špiljka, koji je strahovao da bi javna saznanja o upletenosti njegovog sina Vanje u privredni kriminal naškodila njegovoj kandidaturi za predsjednika predsjedništva SFRJ.

Svjedok Mesek negirao suradnju sa SDS-om

Suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića nastavljeno je u četvrtak svjedočenjem Stjepana Meseka, koji je trebao svjedočiti o ubojstvima u hrvatskim emigrantskim krugovima, no on je opovrgnuo suradnju s nekadašnjom Službom državne sigurnosti (SDS).

Mesek je pozvan jer je svjedok Bože Vukušić, koji je već svjedočio u ovom procesu, za Meseka tvrdio da je radio kao suradnik SDS-a pod pseudonimom "Karlo".

Mesek je negirao da se ikada susreo s Vukušićem i da je ikada radio za SDS, a izjavio je i kako ne poznaje optužene Perkovića i Mustača.

"To je čista izmišljotina", rekao je Mesek, koji je međutim priznao da je poznavao Krunoslava Pratesa, koji je kao suradnik SDS-a i suučenik u ubojstvu Đurekovića već osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2008.

Mesek je isto tako posvjedočio da je poznavao Đuru Zagajskog, emigrantskog aktivistu koji je 1982. ubijen, a kako se pretpostavlja ubili su ga pripadnici SDS-a, kao i Luku Kraljevića, na kojeg je izvršen atentat.

Tijekom daljnjeg ispitivanja se ispostavilo da je svjedok ipak bio dublje upleten u djelovanje hrvatske emigracije, nego što je to na početku svjedočenja tvrdio. Tako je čak jednom prilikom bio uhićen u Švicarskoj s propagandnim materijalom organizacije Hrvatski državotvorni pokret (HDP).

Svjedok je na početku objasnio kako je došao u Njemačku 1980., gdje je zatražio politički azil, ali je rekao da se nikada nije bavio politikom, niti djelatnošću za Službu državne sigurnosti (SDS).

Na pitanje suda kako objašnjava glasine po kojima je pod više tajnih imena radio kao suradnik SDS-a, Mesek je utvrdio da je to plod namještaljki u emigrantskim krugovima.

"Uoči rata u Hrvatskoj u Njemačkoj je svatko svakog optuživao da je špijun i da je radio za Udbu", rekao je Mesek.

Odvjetnik sutužiteljice u procesu, udovice Stjepana Đurekovića Gizele, Siniša Pavlović ispitivao je svjedoka o njegovoj navodnoj progonjenosti kao političkog aktiviste u Jugoslaviji.

Pavlović je sudu objasnio kako je svjedokova priča, zbog brojnih vremenskih i činjeničnih nelogičnosti, neuvjerljiva.

Odvjetnik Pavlović je za Hinu nakon svjedočenja izjavio kako postoje dokazi da je Mesek poslan početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća u Njemačku kako bi se za SDS infiltrirao u emigrantske krugove.

"Meseka se sumnjiči i da je sudjelovao u ubojstvu emigrantskog aktiviste Đure Zagajskog, a nosio je i dva kodna imena, što je bio slučaj samo kod najvažnijih agenata", rekao je Pavlović.

Sudac Manfred Dauster je na samom početku svjedočenja svjedoka upozorio da bi njegovo svjedočenje moglo naškoditi njemu samom i da bi svjedočenje moglo kao posljedicu imati otvaranje kaznenog postupka protiv njega u Njemačkoj.

Prvotno je danas trebao svjedočiti bivši visoki dužnosnik INA-e Vanja Špiljak, ali je njegovo svjedočenje odgođeno jer je njegov odvjetnik bio spriječen. U optužnici Perkoviću i Mustaču se navodi da je Đureković, koji je prije svog odlaska u Njemačku obnašao visoke funkcije u INA-i, ubijen kako ne bi kompromitirao Vanju Špiljka, sina tada visokorangiranog jugoslavenskog političara koji je navodno bio upleten u financijske pronevjere unutar INA-e u kojoj je također radio.

Suđenje se nastavlja poslijepodne svjedočenjem Damira Kosa, suca Vrhovnog suda RH koji je sudjelovao u procesu bivšem agentu SDS-a Vinku Sindičiću zbog ubojstva Brune Bušića 1999. i Renata Miličević, sutkinja Županijskog suca koja bi trebala biti ispitana u svezi sa svjedočenjem Zdravka Mustača koji je video linkom svjedočio u procesu protiv Krunoslava Pratesa 2008.

Pročitajte više