Varga: Nećemo stati dok sve bolnice ne budu klimatizirane

Foto: FAH

"KLIMA uređaji su danas postali standard, i ove godine se puno ulaže u klima uređaje i s time nećemo stati dok sve do jedne bolnice neće biti klimatizirane".

Izjavio je to u razgovoru za RTL ministar zdravlja Siniša Varga, komentirajući činjenicu da pacijentice u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici u Zagrebu trpe nesnosne vrućine. U sobama im temperatura ide i do +40 stupnjeva Celzijusa, a klima uređaji nisu nabavljeni.

"Već dugi niz godina imamo te ljetne vrućine koje tište hrvatski zdravstveni sustav i naše pacijente. Što se tiče infrastrukture, bolnice rade sve što je u njihovoj moći, a Ministarstvo zdravlja mnogo ulaže u osiguravanje boljih uvjeta za liječenje pacijenata", tvrdi Varga.

Nije nikakva tajna da vrućina može biti pogubna za zdravlje. Ministar otkriva da je i njegov dobar prijatelj prekjučer preminuo u dobi od 50 i nešto sitno godina, i to od infarkta kao posljedice preranog ulaska u more nakon izloženosti velikoj vrućini.

"Apeliram na sve ljude, posebice na bolesnike, trudnice i starije ljude, da izbjegavaju izloženost suncu od 10 do 17 sati, sve što moraju obaviti neka to obave rano ujutro, a ukoliko rade teške fizičke poslove, neka to čine u vrijeme kada se smanje temperature", kaže Varga.

Pročitajte više