Vaso Brkić brani članovima HDZ-a samostalne istupe, a Radmanu poručuje da "prihvati da smo ipak u 21. stoljeću"

Foto: Hina

GLAVNI tajnik HDZ-a Milijan Brkić uputio je danas otvoreno pismo glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu, u kojemu njega i HRT optužuje da sudjeluju u od državnih vlasti potaknutoj i osmišljenoj kampanji protiv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

> Karamarkov pobočnik Vaso Brkić poručuje članovima HDZ-a: Ili ćete šutjeti, ili letite!

"HRT ne samo da sudjeluje u od vrha države potaknutoj i osmišljenoj kampanji protiv Tomislava Karamarka - a čiji je cilj pošto-poto prikazati ga kao lošeg predsjednika HDZ-a - nego je Radmanovom zaslugom HRT morao i otvoriti tu nemaštovitu kampanju. Uistinu ponižavajuće za javni radiotelevizijski servis", navodi Brkić u pismu.

Radmana proziva da je gledateljstvu HTV-a, putem političkog magazina Labirint u četvrtak te emisijama Hrvatska uživo i Dnevnik 3 u petak, "servirao" na ovim prostorima već dugo nezabilježenu "manipulaciju, obmanu, ali i cenzuru".

"I prije nego što je nametnut za ravnatelja HRT-a, znalo se da Radman može upravljati televizijom samo onako kako je 80-tih godina prošlog stoljeća naučio kada ga je komitet instalirao za direktora TV Zagreb. Ali, ovim je emisijama nadmašio i samog sebe iz tih partijskih dana", ističe Brkić.

Tvrdi kako se ni krajem 80-ih nisu radili televizijski prilozi na tako "vulgaran i proziran način", kao što je u Labirintu napravljen onaj o Tomislavu Karamarku. "Između ostalog, za sugovornike su odabrane dvije ekstremno pristrane osobe, koje zagriženo podržavaju predsjednika Josipovića, te izražavaju otvoreno neprijateljstvo prema svima onima koji ugrožavaju njegov reizbor", navodi HDZ-ov glavni tajnik.

Za taj prilog, u kojem se propitivalo je li Karamarko lider oporbe koji može ugroziti aktualnu vlast, Brkić kaže kako u njemu nije bilo ni pokušaja "fingiranja pravila druge strane" jer, tvrdi, nitko nije ni nazvao HDZ niti njegovog predsjednika.

"No, ta kampanja, unatoč svoj sili naručenih propagandističkih tekstova i priloga u režimskim medijima, neće ostvariti svoje ciljeve: HDZ će imati pobjedničkog kandidata za predsjednika RH, a pobijedit će i na europskim izborima i na onima parlamentarnima", poručuje Brkić u pismu Radmanu.

Iz te je kampanje, dodaje, posve jasno kako bi aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović želio drugu osobu na čelu HDZ-a, "onu koja bi ga podržala na idućim predsjedničkim izborima".

"Cilj te kampanje - koju odnedavno udruženi Josipović i Milanović vode preko režimskih medija - također je pokušati skrenuti pozornost javnosti sa svih njihovih afera, kao i s njihovoga dokazanog neznanja i nekompetentnosti", ističe Brkić.

HRT proziva da je emisijama poput Labirinta, Hrvatske uživo i Dnevnika 3 demonstrirao "ne samo nekorektnost i neprofesionalnost", nego i "besprizornu neodgovornost" spram svojih gledatelja, hrvatskih građana svih političkih opcija, koji plaćaju pretplatu kako bi dobili cjelovitu, nepristranu, vjerodostojnu informaciju.

"Javno pozivamo Gorana Radmana da prestane voditi HRT ideologijom 80-tih. Neka napokon prihvati da smo ipak u 21. stoljeću. Neka napokon shvati da je HTV javna, a ne partijsko-državna televizija. A ne da i dalje ima ulogu Josipovićeve i Milanovićeve medijske samoposluge", zaključuje Brkić u otvorenom pismu glavnom ravnatelju HRT-a.

Pročitajte više