Velika policijska akcija "Oliver": 50-godišnjak punih osam godina tjerao starca na prosjačenje

Ilustracija: Shutterstock

U PU ZAGREBAČKOJ održana je konferencija za medije na temu trgovanja ljudima te su ujedno predstavljeni rezultati operativne akcije "Oliver" na kojoj su nazočili voditelj Odjela maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Ravnateljstva policije Dragan Josipović i voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke Željko Dolački.

Riječ je o akciji koja je zamišljena u dvije faze s primarnim ciljem suzbijanja prisiljavanja djece na prosjačenje te zaštite žrtve i procesuiranja počinitelja kaznenog djela trgovanja ljudima i zlouporabe djetetovih prava.

Akcija je provedena u koordinaciji s predstavnicima Državnog odvjetništva, Centra za socijalnu skrb Zagreb, policijskim službenicima Odjela maloljetničke delinkvencije i Službe za nezakonite migracije PU zagrebačke te PNUSKOK-om Zagreb.

Ovom prilikom istaknuta je problematika trgovanja ljudima koja je prepoznata kao rastuća opasnost na međunarodnoj razini i u skladu s time posvećuje joj se velika pažnja.

Unatoč tome, broj identificiranih žrtava u većini zemalja nije visok, a u Republici Hrvatskoj je u 2012. godini identificirano 11, a tijekom 2013. godine 18 žrtava trgovanja ljudima.

Podaci pokazuju da su žrtve trgovanja ljudima najčešće mlađe ženske osobe koje počinitelji seksualno ili radno iskorištavaju te mlađi muškarci koji se silom i prijetnjom prisiljavaju na rad. Budući da iz dostupnih podataka nije moguće ocijeniti da li je spomenuta brojka realna, Republika Hrvatska poduzima dodatne napore kako bi se utvrdilo stvarno stanje.

Sve veći broj žrtava

Podaci govore da Republika Hrvatska sve više postaje država porijekla, ali i država krajnjeg odredište za žrtve te je zamijećen i porast broja identificiranih žrtava hrvatskih državljana.

U prvoj fazi koja je započela u veljači 2013. godine, naglasak je stavljen na identifikaciju organizatora prosjačenja, njihove žrtve, način i mjesto počinjenja te prikupljanje svih drugih relevantnih informacija na području grada Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Pule.

U drugoj fazi planirano je simultano uhićenje i dovođenje u prostorije policije svih identificiranih počinitelja i njihovih žrtava te poduzimanje mjera i radnji s ciljem zaštite žrtava te procesuiranje počinitelja.

Prema Planu provođenja i realizacije operativne akcije "Oliver", koja se na području Policijske uprave zagrebačke provodila od 9. do 12. listopada 2013. godine, postavljen je primarni cilj detektiranja i pronalazaka organizatora prosjačenja na na otvorenim prostorima grada Zagreba koji iskorištavaju najčešće djecu. Radna eksploatacija djece je jedan od oblika trgovanja ljudima, koji se u fenomenološkom smislu ogleda kroz ulično prosjačenje, a koje se odvija na području većih gradova i urbanih središta te zauzima značajan udio u tamnoj brojci kriminaliteta povezanog s trgovanjem ljudima.

Većinom su to frekventna javna mjesta kao što su autobusni i željeznički kolodvori, raskrižja, trgovi, parkovi, trgovački centri, sredstva javnog prijevoza, sakralni objekti i sl.

Akcija, nazvana prema romanu "Oliver Twist" o teškom životu dječaka iz engleskog sirotišta, rezultirala je privođenjem 40 osoba, od čega šest djece i dva maloljetnika te su podnijeta 33 optužna prijedloga.

Podnijeta su 33 optužna prijedloga zbog utvrđenog prekršaja iz članka 11 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, od čega dva protiv maloljetnika, te jedan prekršajni nalog stranom državljaninu zbog utvrđenog prekršaj iz članka 147 Zakona o strancima.

Identificirana je jedna žrtva trgovanja ljudima, a riječ je o 67-godišnjem muškarcu, državljaninu Republike Hrvatske, koji je posljednjih 8 godina prijetnjama i uporabom sile prisiljavan na rad – prosjačenje.

Sukladno Nacionalnom planu za suzbijanje trgovanja ljudima Vlade RH od strane policijskih službenika, inicirano mu je pružanje pomoći i zaštita, a protiv počinitelja, muškarca starosti 50 godina, državljanina RH, Državnom odvjetništvu podnijeta je kaznena prijava redovnim putem zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Trgovanje ljudima.

Prosjačenjem na području grada Zagreba bave se sve osobe bez obzira na godine starosti i nacionalnost, no blago prednjače mlađe i starije životne dobi. Trenutno u većoj mjeri nisu detektirani pojedinci ili grupe koje se bave organiziranjem prosjačenja te činjenja drugih oblika prekršaja i kaznenih djela,

Prosjaci u pravilu lažno prikazuju svoje socijalno stanje i invalidnost te na taj način izazivaju suosjećanje kod građana.

Pročitajte više