Velika tvrtka koju je SOA prijavila zbog korupcije je Atlantska plovidba? Oni demantiraju

Foto: FAH

OTKRIVENA je tvrtka čije je odgovorne osobe u jučerašnjem izvješću SOA prozvala zbog korupcije i malverzacija dionicama. Kako tvrde "izvori" i "visoki izvori iz Vlade" za dnevni tisak, radi se o Atlantskoj plovidbi.

> SOA razotkrila korupciju u velikoj državnoj tvrtci: Vodstvo firme malverzacijama došlo do dionica

SOA je u javnom izvješću naglasila kako je "prilikom privatizacije velikog trgovačkog društva, u kojemu je Republika Hrvatska značajni suvlasnik, odgovorne osobe tog društva zlorabile svoj položaj i ovlasti čime su stekle znatan broj dionica na štetu društva te tako postali njegovi značajni dioničari".

"Odgovorni su navedene operacije provodili tako da su knjigovodstveno prikazali da je trgovačko društvo posudilo stotinjak milijuna kuna drugim trgovačkim društvima kao pozajmicu, a taj su novac u stvari koristili za kupovanje dionica društva za svoj interes. Dionice su kupovali na svoje ime i na ime pouzdanih osoba", ističu hrvatski obavještajci.

"Nadalje, financijsku korist stečenu takvim nelegalnim postupanjem koristili su za daljnju kupovinu dionica na otvorenom tržištu, a vraćanje duga društvu, odnosno prikrivanje takvog suspektnog postupanja, proveli su donošenjem odluka o uplati dividende sljedećih nekoliko godina u temeljni kapital društva. Opisanim aktivnostima odgovorne osobe su oštetile su trgovačko društvo, a time i državni proračun RH, s obzirom na značajni državni udio u njenom vlasništvu. O svojim saznanjima SOA izvješćuje Državno odvjetništvo radi kaznenog progona odgovornih osoba", zaključuje se.

Direktor Atlantske: Nitko nas nije kontaktirao

Kako piše dubrovacki.hr iz Atlantske plovidbe demantiraju da su upoznati s bilo kakvom istragom. Po riječima direktora kapetana Pera Kulaša, nitko ih nije kontaktirao niti tražio dokumentaciju.

"Nemamo nikakvih informacija da je u svezi Atlantske plovidbe pokrenuta neka istraga, no danas smo imali jako puno novinarskih upita oko te informacije koja nije točna. Kroz sve ove godine kroz Atlantsku plovidbu prošle brojne redovne kontrole državnih institucija, no niti jedna nikada nije našla niti jednu nepravilnost u radu. Stoga svi oni mediji koji budu u senzacionalističkom duhu objavili ovu informaciju, moraju biti svjesni da će to naštetiti poslovnom ugledu Atlantske plovidbe koji je ona mukotrpno gradila od 1955. godine te kako se tvrtka neće libiti od sudskih postupaka", kazao je za dubrovacki.hr član uprave i tajnik Atlantske plovidbe Ivica Šurković koji dodaje da su 2004. godine u kompaniji provedena 2 kruga radničkog dioničarstva.

"Tada je provedena anketa među svim zaposlenim radnicima i pomorcima o njihovu interesu za kupnju dionica Atlantske plovidbe. Tim je tvrtka željela osigurati veću efikasnost u poslovanju, bolje poslove rezultate te  uštede i razvoj. Između svih ostalih, kao zaposlenici, svoj interes za dionicama Atlantske plovidbe iskazale i tada odgovorne osobe u tvrtki.", ustvrdio je Šurković.

Pročitajte više