Veliki uspjeh: Slovenski liječnici uklonili tumor jetre elektrokemoterapijom

Foto: www.researchgate.net

TIM SLOVENSKIH liječnika prvi je na svijetu uspješno izveo liječenje karcinoma nekog unutarnjeg organa metodom elektroterapije, a operiran je 68-godišnji bolesnik s karcinomom jetre kod kojega i mjesec dana nakon operacije više nema nikakvih znakova tumora koji je uklonjen.

Elektrotermoterapija se do sada primjenjivala samo u liječenju raka kože, a njome se stanice zahvaćene bolešću "otvaraju" električnom strujom pomoću elektroda, kako bi se povećala učinkovitost liječenja citostaticima. Tim slovenskih liječnika koji je ovakvo liječenja razvio sa stručnjacima Elektrotehničkog fakulteta u Ljubljani objavio je nedavno rezultate liječenja dubokih tumora ovom novom metododom u uglednom američkom časopisu Surgical Oncology.

Nakon prve operacije operirano je još 16 pacijenata s primarnim rakom jetre. Liječnici iz Ljubljane vjeruju da će postupak koji su razvili ući u standardne metode liječenja.

"Metoda se širi, a elektrokemoterapiju namjeravamo primijeniti i na tumore gušterače", rekao je za "Delo" od nedjelje dr. Gregor Serša iz ekipe koja je razvijala ovaj postupak. Slovenski liječnici smatraju da će elektrokemoterapija u liječenju raka unutarnjih organa postupno potpuno zamijeniti metodu radiofrekvencijske ablacije koja se sada najčešće koristi, budući da je elektrokemoterapija manje agresivna i učinkovitija.

Pročitajte više