Više od 70 Njemica pridružilo se džihadistima u Islamskoj državi

Ilustracija: Hina

PREDSJEDNIK Njemačke obavještajne službe (BfV) kazao je kako je više od 70 žena napustilo Njemačku i pridružilo se Islamskoj državi u Siriji i Iraku.

Prema Hans-Georgu Maassenu 40 posto tih žena mlađe je od 25 godina, a među njima je i devet školarki, javlja Zeit Online.

Iako regrutacija mladih djevojaka i žena nije neka novost, Maassen upozorava kako je IS počeo vrbovati djevojke putem društvenih mreža. Džihadisti putem blogova i foruma traže žene koje pokazuju interes za džihad te ih kontaktiraju i potiču da se ožene za džihadiste.

Oduzimaju im putovnice i mobitele


Maassen tvrdi kako na blogovima život u ekstremističkim logorima opisuju kao "romantičan", no žene nemaju pojma o budućnosti koju prihvaćaju. One koje dolaze živjeti s džihadistima najčešće su potpuno izolirane, a oduzete su im putovnice i mobiteli.

Sigurnosne službe nemaju informacije planiraju li džihadisti Europljanke koristiti kao bombaše samoubojice, no kažu kako ne mogu isključiti tu mogućnost.

Ukupno je oko 650 osoba napustilo Njemačku i otišlo u Siriju i Irak kako bi se borili za Islamsku državu. Thomas de Maziere, njemački ministar unutarnjih poslova, kazao je ranije ovog mjeseca kako se oko 200 osoba vratilo iz borbe, a protiv nekih od povratnika već su poduzete neke radnje dok su ostali pod strogim nadzorom.

Pročitajte više