Vlada na zatvorenom dijelu sjednice Vladimiru Šeksu ukinula osiguranje

VLADA je na zatvorenom dijelu današnje sjednice i službeno ukinula osiguranje Vladimiru Šeksu.

Sa današnje sjednice su i u hitnu saborsku proceduru uputila zakonski prijedlog o podjeli Hrvatskih željeznica, a usvojene su, između ostalog i dopune Zakona o tržištu električne energije.

Izmjena Zakona o podjeli Hrvatskih željeznica stvorit će zakonske pretpostavke za fleksibilnije organizacijske strukture unutar HŽ-a, stoji u obrazloženju odluke Vlade.

"Osnovna intencija ovog zakona je podjela društva HŽ vuča vlakova, odnosno pripajanje tog društva HŽ cargu i HŽ putničkom prometu. Za provedbu ovog zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u proračunu", pojasnio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Jednostavnije postavljanje solarnih ploča

Kako bi privukla investicije, Vlada je izmjenama Zakona o tržištu električne energije pojednostavila proceduru postavljanja solarnih ploča na obiteljska gospodarstva. "Umjesto 11 stepenica i 14 mjeseci, od sada će mala obiteljska gospodarstva trebati prijeći samo dvije stepenice u dva mjeseca", kazao je potpredsjednik Vlade Radimir Čačić.

"U Hrvatskoj je u proteklih sedam godina ukupno instalirano 500 kilovat sati, a to sve zajedno nije niti jedan milijun eura za sedam godina. To pokušavamo pretvoriti u nekoliko desetaka megavata i, naravno, očekujemo nekoliko desetaka milijuna eura malih, privatnih ulaganja", rekao je Čačić.

Na dva časnika ćemo potrošiti 500 tisuća kuna godišnje


"Hrvatska će u sklopu međunarodne mirovne misije u Siriji imati dva vojnika promatrača iduće dvije godine", potvrdio je na sjednici Vlade ministar obrane Ante Kotromanović.

"Nama treba po jednom vojniku, odnosno časniku 250 tisuća kuna. Mi šaljemo dvojicu ljudi što znači da ćemo potrošiti oko 500 tisuća kuna u jednoj godini", rekao je Kotromanović.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da ovakve odluke nije lako donositi, prije svega zbog povlačenja INA-e iz Sirije. "To nisu nepopularne odluke, to su odluke kod kojih morate u jednom trenutku prerezati, svjesni da morate balansirati između određenih vrijednosti, a to su ljudska prava i materijalni interesi male države kao što je Hrvatska i njezinih korporacija, koje nisu baš zastupljene u cijelom svijetu", izjavio je Milanović.

Pročitajte više