Vlada odustala od gradnje nizinske pruge Zagreb-Rijeka, ide se samo u obnovu

Foto: Goran Mehkek/Cropix

PREMIJER Zoran Milanović se na sjednici Vlade osvrnuo na odustajanje od gradnje nizinske pruge Rijeka-Zagreb.

"To je takozvana nizinska pruga, ona je stvarno nizinska i od Skradnika do Rijeke, tu se često govorilo o nizinskoj pruzi, a to je ustvari trebala biti dolinska pruga. Nizina je nizina, a kad ste u planinama, onda imate brda i dolina. Međutim, opredijelili smo se za varijantu obnove i dorade postojeće pruge zato što svi izračuni govore da ona, uz ova poboljšanja, može služiti sljedećih 30 godina", pojasnio je Milanović.

Tako će se umjesto nove pruge graditi novi kolosijek od Zagreba do Skradnika, a dalje do Rijeke popravit će se stara pruga i izgraditi devet kilometara nove dionice s tunelima, rečeno je na sjednici Vlade. Radovi na pruzi ukupno bi trebali stajati oko 3,6 milijardi eura. EU bi od 2014. do 2020. trebao osigurati tri milijarde, a Hrvatska oko 600 milijuna eura.

Podsjećamo, ranije se o gradnji nove nizinske pruge pregovaralo s kineskom brodarskom kompanijom China Ocean Shipping Company (COSCO) koja je bila zainteresirana za ulaganje u rekonstrukciju nizinske pruge i luke Rijeka po modelu javno-privatnog partnerstva. Što se u međuvremenu dogodilo s tim pregovorima u Vladi - nisu spomenuli.

Pročitajte više