Vlada tvrdi da to nije istina: Hrvatska prodaje oružje sirijskim pobunjenicima?

Foto: AFP

PRODAJE li Hrvatska oružje sirijskim pobunjenicima? Pitanje je to koje postavlja Michael Weiss, analitičar portala NOW, internetskog medija na engleskom jeziku specijaliziranog za problematiku Bliskog istoka.

Sirijski su pobunjenici, piše Weiss, negdje oko Nove godine dobili zalihe novog oružja, što je vidljivo iz mnogih video zapisa sukoba između pobunjenika i vojske sirijskog predsjednika Assada. Četiri su nova tipa oružja s kojima pobunjenici raspolažu: strojnica M60, te raketni bacači M79, RPG-22 i Milkor MGL/RBG-6.

Sva četiri tipa oružja proizvodila su se u Jugoslaviji, a trenutno ih koristi Hrvatska vojska. Oružje koje su dobili sirijski pobunjenici najvjerojatnije je proizvedeno 1990. ili 1991. godine. Za sada nije poznato na koji su način sirijski pobunjenici došli do novih zaliha oružja, ali nagađa se da im je oružje prošvercano ih Hrvatske.

Ina u Siriji ima naftna polja

Naime, Hrvatska je jedna od europskih zemalja koje su priznale sirijske pobunjeničke snage kao legitimnu vlast u toj zemlji. Također, s obzirom da još nismo ušli u Europsku uniju, embargo na uvoz oružja u Siriju se na Hrvatsku tehnički ne odnosi.

No, Hrvatska jeste članica međunarodnog kolektiva "Prijatelji Sirije", koji su kao odgovor na veto Rusije i Kine za rezoluciju o Siriji u Vijeću sigurnosti UN-a pokrenuli Francuzi i Amerikanci. Članice ovog kolektiva su i Jordan i Turska, a upravo kroz te dvije zemlje bi oružje švercano iz Hrvatske moralo stići do sirijskih pobunjenika.

Weiss u svom tekstu za NOW također naglašava da Hrvatska ima direktne interese u Siriji, u vidu Ininih naftnih polja. Podsjetimo, sve hrvatske firme povukle su se iz Sirije prije godinu dana. Zbog napuštanja eksploatacije naftnih polja u Siriji Ina, pa tako i hrvatska država, snosi gubitke koji se mjere u stotinama milijuna eura.

 

Hrvatska misija u New Yorku bez komentara


Sve navedene činjenice Weissu su bile dovoljne da od hrvatske misije u UN-u pokuša dobiti odgovor na pitanje prodaje li Hrvatska oružje sirijskim pobunjenicima. Nekoliko puta je, kako piše, pokušao odgovore na postavljena pitanja dobiti putem telefona ili e-maila, ali bez uspjeha. Neimenovani izvor iz Washingtona novinaru NOW-a rekao je da bi "Hrvatska mogla biti umiješana", ali uz napomenu kako je jednako tako moguće da je oružje stiglo iz Libije.

Naime, bivša Jugoslavija, a kasnije i Hrvatska dugo su imali dobre odnose s libijskim vođom Muamerom Gadafijem. Nije nevjerojatno da je u tom razdoblju Libija od Jugoslavije ili od Hrvatske kupila pošiljku oružja kakvo koristi Hrvatska vojska, te da je to oružje nakon što su libijski pobunjenici ubili Gadafija i preuzeli vlast završilo u Siriji.

Britanci otvoreno traže naoružavanje pobunjenika

Svakako treba napomenuti da nisu sve zemlje EU složne oko embarga na uvoz oružja u Siriju. William Hague, britanski ministar vanjskih poslova, ovoga je tjedna otvoreno kazao da bi zemlje EU trebale naoružati sirijske pobunjenike. "Dali smo im jaku političku i diplomatsku podršku. Dali smo im pomoć u vidu opreme koja im je potrebna za spašavanje života. Ali mislim da postoji još opreme koju bi im mogli omogućiti", rekao je Hague novinarima u Bruxellesu uoči sastanka s ministrima vanjskih poslova EU.

No, nije dobio podršku svojih kolega. Nitko od ostalih ministara vanjskih poslova EU nije želio javno podržati stav Ujedinjenog Kraljevstva da bi sirijske pobunjenike trebalo naoružati oružjem iz Europe. Na sastanku je bila i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je kazala da će trenutne sankcije, koje ističu krajem veljače, najvjerojatnije biti produžene za još tri mjeseca.

 

Iz Vlade RH za Index tvrde da nisu prodavali ni donirali oružje 

 

"Republika Hrvatska nije niti donirala niti prodavala oružje iz arsenala MORH-a i Oružanih snaga", rekli su za Index  iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH. 
 

 

Pročitajte više