Vođa al-Qaide pozvao Saudijsku Arabiju na pobunu: Ustanite protiv režima kao Egipat i Tunis!

ŠEF Al Qaide Ajman al-Zavahiri poručio je Saudijcima da nastave niz zemalja koje su se pobunile protiv svojih vladara tijekom Arapskoga proljeća.

"Zašto ne ustanete, sinovi ponosnih i snažnih plemena koja preziru smrt, kako biste stali na kraj ponižavanju i tlačenju", pitao je Zawahiri u videu koje je prevela američka obavještajna grupa SITE.

"Zašto ne slijedite primjer svoje braće u Tunisu, Libiji, Egiptu, Jemenu i Levantu?", nastavio je, govoreći o ustancima koji su zahvatili više arapskih zemalja.

"Pobunili su se na zapadu i sjeveru, a vi se niste ni pomakli"

Snimka započinje fotografijama susreta saudijskog kralja Abdulaha s papom Benediktom XVI., bivšim američkim predsjednikom Georgeom Bushom te aktualnim predsjednikom Barackom Obamom.

"Prošla je gotovo godina dana otkad su arapski narodi počeli ustajati protiv svojih vladara. Pobunili su se na zapadu i sjeveru, a vi se niste ni pomakli", rekao je Zavahiri, rodom iz Egipta.

"Moja plemenita braćo, zašto imate strpljenja za vladavinu saudijske obitelji, kada je to jedan od najgorih režima, govoreći o korupciji?", opet je upitao.

Zavahiri se također obrušio na saudijsku vlast jer je u zemlju pustila američke postrojbe, zatvorila nasilne ekstremiste te zbog toga što putem medija "širi nemoral", javljaju strani mediji.

Pročitajte više