Vodostaje Save opada, potrebno eutanazirati stoku na ugroženom području

Foto: FAH

VODOSTAJ rijeke Save na cijelom području od Slavonskog Broda do Gunje u opadanju je. Kod Županje Sava je pala tri i pol metra. Na poplavljenim područjima nastavlja se čišćenje i sanacija. Gunjani s propusnicama ulaze u svoje mjesto kako bi vidjeli u kakvom su im stanju kuće, a stanje je uglavnom loše.

Pojedina područja su još skroz pod vodom, mještani zgroženi prizorom pokušavaju spasiti što se spasiti da, kaže nam vatrogasac Josip Krpan, s kojim smo razgovarali dok je upravo izlazio iz Gunja. Vozio je volontere koji su pomagali u sanaciji.

"Pokušavaju sve, izbacuju mokre stvari vani da se osuše. Ne znaju ni sami odakle bi krenuli, žalosno je to sve. Treba vidjeti da bi se moglo opisati. Neki još uvijek ne mogu do kuća, evo baš sad u tom dijelu gdje sam bio, posuđivao sam ljudima čizme ribarice duboke do pod vrat, pa opet ne mogu ući u svoju kuću, a još ima takvih dijelova. Sad su najveći problem zaštitna odjela", rekao je Krpan.

Neophodno eutanizirati svu živu stoku na ugroženom području

Upravo je na današnjoj sjednice stožera Zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije zatraženo hitno rješavanje problema zaštitne opreme, jer nedostatak koči asanaciju terena i povratak izmještenog stanovništva. Također istaknuto je kako je neophodno eutanazirati svu živu stoku na ugroženom području (Gunja, Rajevo Selo, Račinovci i Đurići) , jer je ona opasna zbog svog zdravstvenog stanja i mogućnosti zaraze. Župan Božo Galić apelira na što bržu evakuaciju uginulih životinja.


"Veliki problem je prespora evakuacija uginulih životinja. Uprava za veterinarstvo zajedno sa Stožerom zaključila je da to sve treba što hitnije obaviti, kako ne bi došlo do zagađenja", kaže Galić.

Veterinar Mijo Fury kaže kako je voda ta koja usporava.

"Problem je što se nastavak odnošenja uginulih životinja ne može obavljati dok se ne povuče voda i steknu uvjeti. Svi veterinari su angažirani, MORH-a, županijski, ministarstva, Županje svi su na terenu i nastoje što više lešina izvaditi iz vode, ali pravo stanje će se vidjeti kad se voda povuče", rekao je Fury.

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve građane koji su zbrinuli pse s poplavljenih područja da se jave najbližoj veterinarskoj organizaciji radi pregleda životinja i utvrđivanja njihovih vlasnika. Također, cijepljenje pasa zbrinutih s poplavljenih područja, podrijetlom iz općina Drenovci, Gunja i Vrbanja koji su privremeno smješteni ili udomljeni financira se iz Državnog proračuna, zaključno do petka, 30. svibnja. Dodatno, takvi se psi mogu na području Vukovarsko-srijemske županije cijepiti/čipirati do petka, 06. lipnja.

Pročitajte više