Vrdoljak: Američka naftna tvrtka ExxonMobil želi ulagati u Hrvatsku

Foto: Danijel Soldo / Cropix

"AMERIČKA naftna tvrtka ExxonMobil pokazala je interes za ulazak i ulaganja u Hrvatsku, odnosno za sudjelovanje na natječaju za istraživanje i eksploataciju plina i nafte u Jadranu", napisao je na svojoj Facebook stranici ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Nisu to jedina strana ulaganja koja su danas najavljena. U Hrvatsku bi uskoro mogao stići i ruski kapital. Naime, jedna od vodećih europskih banaka te jedna od najbrže rastućih globalnih financijskih institucija u svijetu Sberbank, otvorila je svoja vrata i u Zagrebu.

Stižu i ulaganja iz Rusije

"Hrvatska je za nas važno tržište, a posebno ćemo se usmjeriti na turistički sektor", izjavio je zamjenik predsjednika Uprave Sberbanke, Sergej Gorkov.

"Želimo pomagati razvoju mjesnog biznisa te hrvatskim kompanijama na razvoju biznisa u Rusiji i drugim zemljama CIS-a (Zajednica neovisnih država). Pri tome ćemo se usmjeriti na razvoj turizma. Uvjeren sam da možemo poboljšati hrvatsko gospodarstvo", istaknuo je Gorkov.

Prostor za ulazak hrvatskih gospodarstvenika na rusko tržište je ogroman, spomenula je predsjednica Uprave Sberbank d.d. Andrea Kovacs - Wohry.

"Tu je ogroman potencijal koji je neiskorišten, što se vidi i po ukupnom hrvatskom izvozu u Rusiju, koji je prošle godine činio tek 3,7 posto. Mi kao snažan partner možemo podržati da se taj postotak proširi", kaže Kovacs - Wohry.

Pročitajte više