Vrdoljak o struji: Što vi mislite, da živimo u socijalizmu, dođe Staljin i kaže sad će biti jeftinije i skuplje?!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

HRVATSKA će do kraja godine dobiti cjelovitu industrijsku strategiju koja će odrediti gospodarski razvoj u idućih deset godina. Industrija, usluge i energetika, područja su koja Hrvatska može ozbiljno razvijati, poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, naznačivši da je strategija industrijske politike u izradi, a Vlada će je kaže, donijeti do kraja godine, ali zajedno s mjerama praćenja provedbe ciljeva, kako ne bi sve ostalo samo na papiru, rekao je Vrdoljak.

Strategija je već trebala biti gotova, ali izrada kasni jer, kako je pojasnio Vrdoljak, napisat će je struka, odnosno angažirat će se sektorski konzultanti, a ne ljudi iz Ministarstva gospodarstva. No, razlog odgode, svakako nisu lokalni izbori, rekao je.

Vrdoljak je na skupu Liderovog Kluba izvoznika saslušao njihov apel za većom odgovornosti države i potporu ulaganju u istraživanje i razvoj te brendiranje. Izvoznici bi inače, sadašnjih 11 klastera sveli na primjereniji broj, oko četiri, a pozdravili su najavljeni iskorak ka specijalizaciji gospodarstva i naglasak na sektore farmacije, drva i energetike, gdje Hrvatska, uvjeren je Vrdoljak, ima dovoljno znanja i sigurnu perspektivu.

Vrdoljak siguran da će HEP zadržati najveći dio tržišta struje

Nakon skupa se Vrdoljak ponovno osvrnuo na najavu HEP-a o smanjenju cijene struje za 6 do 7 posto, koje još čeka odobrenje HERA-e.

"Očekujem od HEP-a da u sljedećem periodu izađe s novim tarifama, ponudama i marketingom kako bi se borio za svoj dio kolača. I siguran sam da će dečki uspjeti u tome i da će HEP u perspektivi zadržati najveći dio hrvatskog tržišta", izjavio je Vrdoljak.

Možemo li, pak, dugoročno očekivati pojeftinjenje struje s dolaskom konkurencije HEP-u, ministar je odbio nagađati. "To će tržište reći. Što vi mislite, da živimo u socijalizmu, dođe Staljin i kaže sad će biti jeftinije i skuplje?! Tržište govori danas je hidrologija dobra, tarifni sustavi kažu da su troškovi niži no što su bili, može se pojeftiniti. To je jedino pojeftinjenje struje u zadnjih 23 godine samostalnosti Hrvatske. Idemo to pozdraviti", zaključio je ministar gospodarstva.

Pročitajte više