"Vremena se mijenjaju": Kalifornija zakonom odobrila transrodnim učenicima odabir rodne pripadnosti

Foto: Guliver Image/ Getty Images 

KALIFORNIJA je postala prva američka savezna država u kojoj je transrodnim učenicima dozvoljeno odabrati koju će kupaonicu koristiti i kojoj će se sportskoj momčadi priključiti, tvrde američki mediji. 
 
CNN  prenosi da je guverner Jerry Brown jučer potpisao zakon koji će na snagu stupiti prvog dana 2014. godine.
 
Ovo je prvi američki zakon koji jasno daje za pravo učeniku da odabere svoju rodnu pripadnost bez obzira na spolne predispozicije. Ovo će omogućiti djeci da sudjeluju u raznim aktivnostima bez straha od diskriminacije ili predrasuda prema transrodnim osobama. 
 
Ipak, neki su podigli glas protiv novog zakona.
 
"Ako su sami zbunjeni ne moraju zbunjivati i ostale", za CNN je izjavila Maria Garcia, roditelj jednog od učenika.
 
Jordan Borja, učenik na srednjoj školi u gradu Lodi, ima podijeljeno mišljenje: "Osjetio bih se neugodno kada bi transrodna osoba ušla u svlačionicu. Nemam ništa protiv toga, no svejedno bih se osjećao čudno". 
 
Mnogi tvrde da zakon samo oslikava društvene promjene: "Nema sumnje da se vremena mijenjaju. U budućnosti će se dogoditi mnoge stvari s kojima neki neće biti zadovoljni. No, život se jednostavno mijenja", smatra jedan od roditelja. 
 
Iako je kalifornijski senat odobrio zakon, republikanski senatori nisu zadovoljni: "Uvijek ima mladih seksualnih nasilnika. Garantiram vam da će biti onih koji će zloupotrijebiti novonastalu situaciju", tvrdi republikanac Jim Nielsen. 

Ostaje za vidjeti hoće li novi zakon u praksi dovesti do poboljšanja ljudskih prava ili do novih konfuzija. 

Pročitajte više