Vrhovnom sudu poslan spis sa žalbama na izručenje Mustača Njemačkoj

Foto: Hina

ŽUPANIJSKI sud u Varaždinu danas je Vrhovnu sudu poslao spis sa dvije žalbe na izručenje bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača Njemačkoj zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, odnosno zbog kaznenih djela pomaganja i poticanja na ubojstvo prema njemačkom Kaznenom zakonu.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu se žalilo na odluku o izručenju "zbog povrede zakona te pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja". Kažu kako je "evidentno došlo do zastare i to je trebalo uzeti u obzir prilikom donošenja odluke".

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat, koja je u žalbi na 14 stranica navela osam povreda zakona, osim zbog zastare, žalila se i zbog teške povrede prava na pravično suđenje jer se, smatra, nije smjela usvojiti žalba obitelji Đureković s obzirom da je riječ o ekstradicijskom postupku u kojem oštećenici ne mogu imati ulogu stranke.

Nakon što Vrhovni sud donese odluku, spis će biti vraćen Županijskom sudu u Varaždinu, koji će o odluci izvijestiti stranke, a potom i javnost. Daljnja procedura ovisi o tome što će Vrhovni sud presuditi.

Velikogorički sud odbio izručenje, Varaždinski ga odlučio poslati za Perkovićem

Varaždinski Županijski sud, koji je donio odluku o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj, preuzeo je taj slučaj nakon što je velikogorički sud zatražio da zbog manjka sudaca neki drugi sud preuzme taj slučaj.

Velikogorički sud je u siječnju odbio Mustača izručiti Njemačkoj smatrajući da je nastupila zastara u tom slučaju, no na tu se odluku žalila udovica ubijenog Stjepana Đurekovića, Gisela Đureković, a Vrhovni sud tu je žalbu prihvatio i ukinuo rješenje velikogoričkog suda. Vrhovni sud je vratio predmet na odlučivanje Županijskom sudu u Velikoj Gorici pred izmijenjenim sudskim vijećem, na što je taj sud zatražio da se, zbog nedostatka sudaca, odluka donese na nekom drugom sudu, pa je predmet dodijeljen varaždinskom.

Njemačko savezno državno odvjetništvo je, nakon što je Hrvatske primljena u članstvo EU 1. srpnja 2013., poslalo nalog za uhićenje bivših dužnosnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u vezi sa slučajem organiziranja ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. On je brutalno ubijen 1983. godine pokraj Münchena s pet pucnjeva i udarcima sjekirom u glavu,

Josip Perković je 24. siječnja ove godine predan njemačkim vlastima.

Pročitajte više