Vukšić kritizirao obrazovni sustav: Djecu pretvaramo u zombije

Foto: Hina

SABOR raspravlja o izmjenama zakona koji uređuje srednjoškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje.

Njima se regulira osnivanje privatnih škola koje ne dobivaju ništa iz proračuna, također se propisuje da se one mogu osnovati i ako nisu dio predviđene mreže škola. Također se pooštravaju neke mjere. Ipak, zakon predviđa i stručnu pomoć učenicima rizičnog ponašanja, najavio je ministar Vedran Mornar i predložio:

"Da se za učenike s problemima u ponašanju propiše obvezna sustavno-odgojna obrazovna podrška i stručni tretman, nevezano uz izricanje pedagoških mjera. Tako se učeniku osigurava stručna podrška uvijek kad je to potrebno", rekao je Mornar.

Nezavisni Branko Vukšić kritizirao je naš obrazovni sustav.

"Djeca rano ujutro odlaze u školu vozeći se, ako su te sreće da ima javnog prijevoza. Popodne ručaju, pišu zadaću i bubaju do spavanja. Do besvijesti. Djecu na taj način pretvaramo u zombije. Brat od sestre ne nasljeđuje knjige. Roditelji svakom djetetu svake godine moraju kupiti nove knjige. Zato nemaju novca za prijevoz. Mnoga djeca nemaju ni za marendu i gladna su, ma da premijer o tome pojma nema", rekao je Vukšić.

SDP-ov Domagoj Hajduković odgovorio je na kritike.

"Ako bih karakterizirao vašu raspravu, rekao bih da je to hrpa demagogije a da smo čuli samo par riječi o ovom zakonskom prijedlogu."

"Najveća hrpa demagogije je upravo 3 godine vladavine SDP -a koji je obećao jedno, radi drugo, a valjda treće misli", rekao je Vukšić.

Mlakar: Tijela lokalne samouprave nisu odradila posao iz svoje nadležnosti

HDZ je zatražio stanku u Saboru zbog predsjedničkih izbora. Za osam dana trebalo bi se znati tko sve ima pravo glasa, a prema Davorinu Mlakaru, do 200 tisuća ljudi moglo bi ostati bez prava glasa u drugom krugu. To bi se moglo dogoditi zbog dva nova Zakona, onog o registru birača i onog o prebivalištu…

"Policijske uprave brišu s prebivalištem one ljude za koje su navodno ustanovili da ne prebivaju na određenim adresama. Od adresa koje nose kućni broj nula ili bb i koje se neopravdano stavlja na teret građanima da ih moraju izmijeniti, danas hrvatska vlada stavlja obvezu tim ljudima da mijenjaju važeće osobne iskaznice zato što tijela lokalne samouprave nisu odradila dio posla za koji su nadležna", rekao je Mlakar.

Pročitajte više