Za POS-ove stanove apliciralo oko 1500 Hrvata

Foto: Arhiva

AGENCIJA za pravni promet i posredovanje nekretninama do sada je zaprimila nešto više od 1500 zahtjeva građana koji su diljem Hrvatske aplicirali za stanove po modelu poticane stanogradnje. Konačna lista bit će objavljena za desetak dana. 

Rok za prijavu na listu za najpovoljniju kupnju stana u Hrvatskoj istekao je 15. travnja, a više od 80 posto zahtjeva stiglo je iz Zagreba i Zagrebačke županije, potvrdila nam je Ana Saračević iz APN-a.
 
"Malo manji broj su ostali gradovi, možemo nabrojati: javili su se ljudi iz gotovo svih županija, od Dubrovnika, preko cijele Dalmacije, Pakoštana, Zadra, do Vukovara, imamo iz Varaždina, Našica, Okučana, Slavonskog broda", rekla je Saračević. Procedura je sada sljedeća: Svi zahtjevi trebali bi biti obrađeni do kraja sljedećeg tjedna, a početkom svibnja će se formirati privremena lista.
 
"Na tu listu će svi podnositelji imati pravo podnijeti prigovor. Nakon isteka tog roka, APN utvrđuje konačnu listu, te se pozivaju građani na prezentaciju s katalozima stanova i zaključivanje predugovora", pojašnjava Saračević. Temeljem uzorka koji je do sada obrađen, najviše se javilo onih koji trenutno nemaju svoj krov nad glavom.
 
"Zatim koji stanuju kod članova obiteljskog domaćinstva. Ukupno prijavljenih se nalazi između 26 i 45 godina, takvih je skoro 80 posto. Ima nešto i samaca, za sada negdje oko 38 posto, zatim slijede sa tri člana, dva i četiri". Među njima je i obitelj Benaković s Črnomerca. Igor i Dalija imaju petero djece, zadovoljavaju sve uvjete i nadaju se najboljem.
 
"Najstarije dijete nam je sedam godina, najmlađe blizanke imaju mjesec dana, podstanari smo i to nam se čini kao jedina opcija da dođemo do svog stana u ovim vremenima". Obitelj Benaković prijavila se za stan u zagrebačkoj Klari, a budući da je interes velik, POS-ovi stanovi gradit će se na još nekim lokacijama u Zagrebu.

Pročitajte više