Zagrebačka Gradska skupština protiv Bandićevog prijedloga o uvođenju novih parkirališnih zona

Foto: Arhiva

NAKON što nije prošao izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2013., zastupnici zagrebačke Gradske skupštine nisu danas prihvatili ni prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o novom načinu naplate parkiranja po kojem su se u Zagrebu uz postojeće četiri trebale uvesti još dvije parkirališne zone. Taj je prijedlog podržalo 18 gradskih zastupnika, a njih 26 bilo je protiv.

U raspravi je potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) istaknuo kako je intencija tog prijedloga naplata parkiranja stanarima, koji bi time plaćali još jedan porez na motorna vozila. On tvrdi da je naplata parkiranja sada isplativa jedino u prvoj i drugoj zoni, a već treća zona se ne isplati.

Tomislav Stojak (HNS) rekao je da zdrav razum odmah kaže kako to ne treba podržati. To je odluka kojom Bandić želi građanima uvesti novi harač, pa je ne treba ni u kojem slučaju podržati, poručio je Stojak.

Potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević (lista Milana Bandića) rekla je da se u prijedlogu ne kaže da će se parking naplaćivati na području cijelog Zagreba, nego tamo gdje ljudi to zatraže.

Zvane Brumnić (SDP) odvratio je kako se iz prijedloga vidi upravo da će se parking naplaćivati u cijelom gradu. Ne vidim da se tom odlukom rješava problem parkiranja, ništa se ne rješava osim što se građanima uzima novac, rekao je.

Potpredsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) također tvrdi da se de facto radi o novom porezu jer se Bandić vodio idejom da će smanjiti cijene parkiranja, ali će proširiti zone, samo da Grad nije u minusu.

"Ne vidim nikakav smisao da uvodimo još dvije zone"


Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) rekao je u ime Kluba HSLS-HSS kako je apsurdno da su se spustile cijene parkiranja u centru grada, a žele se uvesti parkirališna mjesta u dijelovima grada koji za to nemaju uvjete.

Podsjetio je da su gradonačelniku dali ovlasti da u postojeće četiri parkirališne zone može širiti blokove i određivati cijene. "Ne vidim nikakav smisao da uvodimo još dvije zone", poručio je Kosor.

Takva bi odluka izazvala revolt više od 80 posto građana. "Političke prijedloge bez podloge struke ne možemo prihvatiti", rekao je Kosor.

Na toj točki dnevnog reda došlo je do malog incidenta kada je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin zastupnicima prigovorila da pola sata pričaju "o onome što nema veze s dnevnim redom" te im poručila - ako im je dosadno neka izađu van.

Tada je HDZ-ov zastupnik Mario Župan zatražio stanku te poručio Vesni Kusin da nije dorasla zadatku i zatražio ispriku zastupnicima.

Nakon stanke Mikulić je poručio Kusin da je ona gost u Skupštini gdje je nitko nije omalovažavao niti vrijeđao, pa neka ni ona to ne čini drugima. Prigovorio joj je također da je danas s ljudima koji su je svojedobno smijenili s mjesta ravnateljice Galerije Klovićevi dvori.

Skupština prihvatila odluku o otpadu


Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine danas su s 23 glasa za, osam protiv i 11 suzdržanih prihvatili prijedlog odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o javnoj usluzi prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog komunalnog otpada u gradu Zagrebu.

U obrazloženju odluke se navodi da će se kriteriji i način pružanja javne usluge prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada propisati naknadno, nakon donošenja odgovarajućih provedbenih propisa.

Za davatelja usluge određuje se Čistoća - podružnica Zagrebačkog holdinga, a način određivanja troškova obavljanja te javne usluge određuje se prema kriteriju količine miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i obračunava se za vremensko razdoblje od jednog mjeseca.

Propisuje se da se kriterij količine prikupljenog otpada utvrđuje prema volumenu spremnika za miješani komunalni otpad te prosječnom broju pražnjenja spremnika u razdoblju od jednog mjeseca. Određuje se da se prijevoz miješanog komunalnog otpada obavlja tri puta tjedno.

Miješani komunalni otpad odlagat će se u posude i spremnike. Prikupljat će se u zajedničkim, označenim spremnicima za miješani komunalni otpad, a kućanstva su dužna podnijeti zahtjev za sklapanje ugovora s davateljem usluga kojim se definira broj i volumen spremnika.

Građanima se određuje mjesečni način plaćanja naknade za prijevoz i zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada te naknada za dodatno utrošene količine označenih vrećica za miješani komunalni otpad.

Vlasnici neuseljenih stambenih i poslovnih prostora dužni su davateljima usluga plaćati naknadu za prijevoz miješanog komunalnog otpada po posebnoj cijeni koja će se odrediti cjenikom davatelja usluga.

U roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu te odluke davatelj usluge obavezan je ispuniti tehničko-tehnološke uvjete naplate odvoza otpada po volumenu na cijelom području Zagreba.

Raspravu o odluci o otpadu pratili su i građani Resnika gdje se planira izgraditi centar za gospodarenje otpadom. Oni su jutros ispred zgrade Gradske skupštine dočekali gradske zastupnike s transparentima na kojima su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog gradnje tog centra u Resniku.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) pitao je koje godine će biti izgrađen centar za gospodarenje otpadom, na što mu je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek odgovorila da će biti izgrađen u roku, do kraja 2018. godine. Također je rekla da će Plan gospodarenja otpadom u ponedjeljak ići u javnu raspravu.

Pročitajte više