Zelena akcija protiv Ministarstva: Ukidanje naknade za PET ambalažu šteti siromašnima i okolišu

Foto: Shutterstock

ZELENA akcija pozvala je u utorak Ministarstvo zaštite okoliša i prirode da izmijeni prijedlog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu usprotivivši se ukidanju povratne naknade za mlijeko i mliječne proizvode.

Predlaže se ukidanje povratne naknade od 50 lipa za ambalažu od mlijeka i mliječnih proizvoda, usprkos činjenici da siromašniji članovi društva od naknade za ambalažu doslovno žive, navodi Zelena akcija u priopćenju.

Ukidanje se pravda tvrdnjama da će mlijeko pojeftiniti za 50 lipa, što je teško za očekivati s obzirom da bi trgovci ostali bez oko 10,5 milijuna kuna koje za prikupljanje ambalaže godišnje dobivaju iz Fonda za zaštitu okoliša, ističe Zelena akcija.

Osim toga, povratna naknada za ambalažu pokazala se kao ekološki izuzetno efikasna mjera jer se čak 92 posto ambalaže reciklira. Ukidanje povratne naknade za bilo koju vrstu ambalaže potpuna je destimulacija odvajanja i recikliranja otpada koja vodi prema generiranju većih količina smeća, ocjenjuje se u priopćenju.

Stoga umjesto ukidanja treba razmisliti o uvođenju povratne naknade za još neke vrste PET ambalaže za koje ta naknada sada ne postoji, kako bi se sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja unaprijedio.

Zelena akcija također upozorava da se Pravilnikom favorizira spaljivanje u odnosu na prevenciju i ponovnu uporabu ambalažnog otpada. Spaljivanje se pokušava izjednačiti s procesom recikliranja, a istovremeno ne postoje nikakvi ciljevi ni konkretne mjere za sprječavanje nastanka ambalažnog otpada i ponovnu uporabu.

Zakonom o otpadu i europskim direktivama jasno je definirano da su, zajedno s recikliranjem, sprječavanje nastanka i ponovna uporaba ambalažnog otpada prioritetniji od spaljivanja, napominje se u priopćenju.

Pročitajte više