"Želim priliku za rad, prodao sam sve što imam i kupio kartu za Kanadu"



"OVDJE živim od danas do sutra, a to nije nikakav život, želim živjeti pristojno i za svoj rad dobivati pristojnu plaću. Imam prijatelja u Montrealu kod kojeg ću biti u početku, a očekujem da ću ubrzo naći posao", priča za Glas Slavonije 30-godišnji Tihomir Adamec iz Osijeka, koji je odlučio prodati sve što ima i zaputiti se u Kanadu.

"Prodao sam sve svoje stvari, od odjeće do računalne opreme, i skupio oko 6.000 kuna, koliko mi je potrebno za avionsku kartu do Kanade. Imam još nešto novca uz sebe koji će mi biti dovoljni za početak, a sve ostalo doći će polako", ispričao je Tihomir neposredno prije puta.

Jedna putna torba i jednosmjerna karta

Sa sobom nosi samo jednu putnu torbu, u kojoj je i jednosmjerna karta. Kanda će mu omogućiti radnu i boravišnu dozvolu na tri godine, s tim da prve dvije godine ne smije napuštati državu.

Prijatelji i obitelj će mu, kaže, najviše nedostajati, ali dodaje kako u Hrvatskoj više ne može živjeti: "Ljudi ostaju bez posla, ne dobivaju plaću za ono što rade, nemaju novca...".

"Samo tražim priliku za rad"

Tihomir se nada da će u Kanadi uspjeti pronaći posao kao vozač, s obzirom da ima međunarodnu vozačku dozvolu.

"Početna plaća je od dvije do tri tisuće dolara, što je posve dovoljno za neki normalan početak. Besplatni tečaj učenja jezika je još jedna mogućnost koju ću imati, pa vjerujem da ću ga vrlo brzo svladati. Snalažljiva sam osoba koja voli raditi i uvjeren sam da ću se vrlo brzo snaći, jer samo tražim priliku za rad", kaže Tihomir. 

Pročitajte više