Zemljišta, nekretnine, umjetnine i satovi: Odakle toliko bogatstvo Vidoševiću?

Foto: Foto: Pixsell (Dalibor Urukalović); FaH (Damir Senčar)

NADAN VIDOŠEVIĆ, 53-godišnji čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK), na toj se poziciji nalazi već gotovo dva desetljeća i nije je se planirao tako skoro odreći. To je potvrdio i u jeku afere koja potresa HGK - njegova "desna ruka" Zdenka Peternel glavna je osumnjičena za izvlačenje čak 32 milijuna kuna iz Komore, on tvrdi da o tome ništa nije znao i proteklih tjedana poručuje: "Neću dati ostavku".

U međuvremenu, u medijima se počelo pisati i o milijunima što ih je Komora izdvajala za umjetnine, koje su po tvrdnjama nekih galerista bile precijenjene. Također, kao moguće sumnjiv posao spominjao se projekt Krašograd, za koji je Kraš 2006. kupio zemljište u Pisarovini na kojem je izgrađen ekopark sa smještajnim, ugostiteljskim i sportskim sadržajima. Oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta oko Krašograda kupili su i Vidošević, koji je tada bio predsjednik Uprave Kraša, te još sedmero direktora te tvrtke, a prema pisanju medija, cijena zemljištu koje su kupovali za nekoliko kuna po četvornom metru sada je višestruko veća.

Tko je Vidošević?

Vidošević je rođen 1960. godine u Splitu, gdje je i odrastao te se školovao. Studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu završio je 1984. godine. Karijeru je iste godine započeo kao referent u Dalmacijacementu, gdje je u roku dvije godine napredovao do pozicije šefa knjigovodstva jedne od tvornica, potom je 1989. godine postao pomoćnik direktora za ekonomsko-financijske poslove, a od 1990. do 1993. godine je obnašao funkciju generalnog direktora te kaštelanske tvrtke.

Uz ekonomiju mu je oduvijek bila mila i politika pa se 1993. godine ozbiljno bacio u političke vode postavši župan Splitsko-dalmatinske županije, saborski zastupnik te ministar gospodarstva. Iz Ministarstva gospodarstva je 1995. godine prešao u Hrvatsku gospodarsku komoru u kojoj je zasjeo na čelnu poziciju. Iste je godine postao i predsjednikom Uprave Kraša.

Svestrani Vidošević našao je u svojoj karijeri vremena i za izlete u sport pa je tako od 1992. do 1996. godine bio predsjednik splitskog nogometnog kluba Hajduk, od 1993. do 1995. godine predsjednik Udruženja klubova 1. hrvatske nogometne lige, a od 1995. do 1996. godine predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.



Najveći "politički zalogaj" bila mu je kandidatura za predsjednika Republike Hrvatske 2009. godine, no to što je osvajao srca žena diljem regije promuklim glasom i činjenicom da je "lep k'o greh" (što je u transu zamijetila jedna novinarka prilikom Vidoševićeva posjeta Beogradu) nisu mu bili dovoljni za osvajanje povjerenja dovoljnog broja birača - nije ušao ni u drugi krug.

A odakle bogatstvo?

Još prilikom Vidoševićeve predsjedničke kandidature povuklo se pitanje o porijeklu imovine "najbogatijeg među kandidatima". Uz nekretnine posjeduje i vrijednu zbirku umjetnina te satova. Tvrdi kako su tajna njegova bogatstva vješta ulaganja te činjenica da je njegova majka jako bogata i poduzetna.

Prilikom predsjedničke kandidature 2009. godine u svojoj je imovinskoj kartici Vidošević evidentirao obiteljsku kuću u Zagrebu, imanje sa šumom u Gorskom kotaru (velebno imanje na kojem se uz vilu nalaze i teniski tereni, konjušnica, umjetno jezero...), turistički objekt s pratećim objektom u Omišu, zemljište u Pješčanoj uvali u Medulinu (dio kojeg su prošle godine kupile supruga i šogorica bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića), šumsko i poljoprivredno zemljište u Pisarovini, zemljište u Kupresu u BiH, zbirku suvremenog hrvatskog slikarstva i kiparstva (za koju je kao porijeklo naveo obiteljsko nasljeđe, obiteljsku ušteđevinu i tekuće prihode, zamjene umjetnina te poklone), 14.000 dionica Kraša te automobile i vrijedne satove.

Vrijednu kolekciju umjetnina državna je revizija otkrila i u HGK, gdje su pronađene slike, kipovi i druge umjetnine vrijednosti veće od 12 milijuna kuna.

Jedan od osumnjičenih u aferi koja potresa HGK je i poduzetnik te marketinški stručnjak Davor Komerički, s kojim je Vidošević također bio blizak. Osim što je Komerički osmislio za HGK brojne projekte, poput Zlatne kune i Kupujmo hrvatsko, 2009. je pomagao Vidoševiću u predsjedničkoj kampanji.

Pročitajte više